Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Dýňový kotlík s cizrnovými plackami

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Rychlá a výborná večeře s barevnými bezlepkovými plackami a petrželovými chipsy, která potěší zejména děti.

Ingredience
na 1 porci
  • petržel 1-2 kusy
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • půl menší dýně hokkaido
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • větší špetka tymiánu
  • sójová omáčka
  • 0,5 šálku cizrnové mouky
  • 1-1,5 lžíce mahá koření (nebo jen drcený kmín 1 lžíce)
  • hrstička semínek (např. len a slunečnice)

Babičky a vegan strava, to byla vždycky potíž. Moje vlastní zkušenost mě ale naučila, že to opravdu jde. Někdy je to ...

  • petržel 1-2 kusy
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • půl menší dýně hokkaido
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • větší špetka tymiánu
  • sójová omáčka
  • 0,5 šálku cizrnové mouky
  • 1-1,5 lžíce mahá koření (nebo jen drcený kmín 1 lžíce)
  • hrstička semínek (např. len a slunečnice)

Postup

  1. Zapněte troubu na 200°C. Na kolečka si nakrájejte petržel (množství dle vašeho hladu) a smíchejte ji s olivovým olejem a špetkou soli. Až bude trouba nahřátá, vložte petržel do trouby na pečící papír na plech a pečte cca 15 minut.
  2. Nakrájejte si na větší kostky dýni a na sezamovém oleji orestujte, posolte špetkou soli, pokapejte sójovou omáčkou a ochuťte tymiánem, zalijte troškou vody a duste cca 10-15 min do změknutí.
  3. Do misky si nasypte cizrnovou mouku, přilijte vodu, osolte, přidejte mahá koření (nebo drcený kmín) nebo jiné koření/bylinky dle vašich preferencí, nasypte semínka (já jsem dala len a slunečnici) a zamíchejte. Těstíčko by mělo mít konzistenci hořčice. Můžete přidat i “barvičku” (kurkuma, ječmen, šťáva z červené řepy) – viz. nadpis praktické.
  4. Na nepřilnavé pánvi dělejte z těsta placičky.
  5. Nasekejte petrželku a podávejte. Pokud potřebujete vydatnější jídlo, přidejte k jídlu i nějakou zbylou obilovinu – například jáhly (můžete je zamíchat do dýně a směs zabalit do placek nebo placky jen tak přikusovat).

Praktické

  • Pokud připravujete placky pro děti, můžete si vyhrát s barvami: použijte šťávu z řepy pro růžovou barvu, kurkumu pro žlutou a sušenou mladou pšenici nebo ječmen pro zelenou barvu (jako na fotce) :-)
  • Pro verzi bez sóji použijte k dochucení hrachovou omáčku nebo více soli namísto sójové omáčky.

Obměna

  • Placky můžete přidat k jakémukoliv jinému jídlu – hodí se skvěle třeba ke kari nebo k různým omáčkám. Nebo i jen tak jako svačina do školy/práce s pomazánkou a syrovou zeleninou.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
11. 6. 2023

Mnaaaaaam ♥️ teda ta dýně me překvapila , ze jen ten tymián a bylo to moc chutné , placicky se me povedly snad poprvé za moji plavickove éry ♥️😂 a čipsy aaaaah , symphonie ♥️

Ja zkusila tentokrat z hrachove mouky a placky byly primo vystavni a lahodne stejne tak :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...