Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Cizrnový falafel

Uvařeno
bez sóji

Falafel je prostě vynikající vege-fastfood.

Ingredience
30 ks
  • cca 500 g suché nevařené cizrny (2 šálky)
  • 1 malá cibule, nasekaná nahrubo
  • 1/4 šálku nasekané zelené petrželky (není nutné)
  • 3-5 stroužků česneku (může být i opečený)
  • 1 a půl lžíce hladké pšeničné mouky
  • 1 a 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného / mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky cayenského pepře (chilli)
  • špetka mletého kardamomu (nemusí být)
  • Rostlinný olej na smažení (kokosový, slunečnicový či řepkový)

Dovolte mi vyprávět vám tak trochu bylo nebylo o tom, jak mi low carb strava ...

Jak připravit falafel z cizrny

  1. Cizrnu si namočíme na min. 12 h. do studené vody.
  2. Vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.
  3. Cizrnu (nevařenou!) a ostatní suroviny nasypeme do mixéru a rozmixujte na hrubou směs (něco mezi kuskusem a pastou, ne zcela na hummus).
  4. Směs přesypeme do mísy, promícháme a odstraníme větší kusy cizrny.
  5. Zakryjeme mísu potravinářskou folií a dáme na 1-2 hodiny vychladit.
  6. Do pánve nalijeme cca 4 cm oleje a necháme jej rozpálit na středním plameni.
  7. Uděláme první “testovací” falafel.
  8. Cca 2 lžíce směsi ve dlani lehce zmáčkneme a lžící dotvarujeme. S tvarováním to nepřeháníme, jinak by se mohl rozpadnout.
  9. Syrové falafely jsou poměrně křehké, ale nenechte se odradit, jakmile se vám je podaří přemístit na pánev a začnou se smažit, pěkně se zpevní.
  10. Smažíme cca 2-3 minuty (max 5-6 kusů na jednu dávku).
  11. Hotové falafely vyndáme z pánve a necháme okapat na papírovém ubrousku.
  12. Nejlépe chutnají ještě teplé podávané s hummusem či tahini a nebo s libovolnou přílohou (pro inspiraci viz níže) v pita chlebu.

Praktické rady

  • Doporučujeme smažit 2-3 minuty. Pokud by to trvalo kratší dobu, může se stát, že falafel bude sice na povrchu hotový, ale vevnitř nedodělaný. Smažení jednoho falafelu (do zlatohněda) by nemělo trvat déle než 6 minut. Na jednu dávku doporučuji smažit max. 5-6 kousků.
  • Suchou cizrnu v tomto receptu rozhodně nenahrazujte konzervovanou nebo vařenou, protože ta v sobě má moc tekutiny a falafely by neměly tu správnou texturu (byly by mazlavé).
  • Někdo do falafelu přidává ještě jedlou sodu, aby byly nadýchanější, ale já jsem tuto verzi nezkoušela a myslím, že to ani není třeba, protože tyhle falafely jsou hezky nadýchané samy od sebe.
  • Pokud by vaše falafely opravdu špatně držely pohromadě, tak směs ještě jednou prožeňte mixérem a pokud by ani to nepomohlo, zkuste přidat ještě 2 lžíce mouky.
  • Vynikající variací jsou falafely obalené před smažením v sezamu. S trochou cviku se to daří poměrně dobře :-)
  • Můžete také přidat víc “zeleného”, měl by stačit hrnek nasekané petrželky navíc, myslím, že budou vynikající i se zeleným koriadrem.
  • Pokud by se vám zdál váš falafel na povrchu moc tvrdý nebo křupavý, tak zkuste směs jemněji rozmixovat. Je také možně, že cizrna, kterou jste použili, byla příliš stará a chtělo by to čerstvější.

Kombinujeme

  • K falafelu se hodí tahini, ledový salát, rajčata, cibule, nakládané okurky, hummus, tabouli, zeleninové hranolky.
  • Méně obvyklé, ale neméně chutné: klíčky, salátová okurka, pečená paprika, pečený lilek, slunečnicová semínka, rostlinný sýr feta, rostlinný jogurt, tzatziki.
  • Variace si může vytvořit každý dle svých chutí a dle mých zkušeností chutná i zarytým “masožravcům” :-)

Děti

  • Falafel je vhodný pro děti až od 2 let a pouze malé množství, protože je smažený.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

S batátovo-jáhlovou kaší 🙂

Kristýna
29. 7. 2023

Dobrý den, je možné je upéct v troubě? Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...