- 1 cibule
- 1 pórek
- 1 hrnek vařených černých fazolí
- 1/3 hrnku vody z fazolí (vývar nebo voda)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky (dospělí mohou dát část pálivé)
- 1 lžička sojové omáčky
- sůl
- olej
Jak připravit černé fazole na česneku
- Fazole přes noc namočíme a druhý den vaříme v čerstvé vodě s kouskem řasy kombu v tlakovém hrnci 1 hodinu.
- Cibuli pokrájíme na drobné kostičky, pórek na jemné proužky a česnek nasekáme na drobno.
- V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme cibuli a osolíme. Společně chvíli restujeme a přidáme pórek, kmín a papriku.
- Občas promícháme a po 5 minutách přidáme uvařené fazole, vodu z fazolí, sojovou omáčku a na mírném plameni dusíme pod pokličkou cca 10 minut.
- Podle potřeby můžeme dosolit sojovou omáčkou nebo umeoctem.
- Voda se v podstatě vstřebá, ale můžeme i zahustit – rozmícháme v trošce studené vody kuzu nebo kukuřičný škrob a zavaříme 2 minuty do fazolí.
Obměna
- Když změníme zeleninu a koření, dostaneme úplně jiné jídlo, ale základ budou černé fazole.
Kombinujeme
- Pokud chceme kompletní talíř, podáváme fazole s obilovinou a můžeme přidat ještě další zeleninu. My jsme fazole podávali s jáhlovou batátovou kaší, pečenou zeleninou a troškou zeleniny syrové a kvašené.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme koření, sůl a dochucovadla.
- Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s ochucovadly.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Páteční večeře hotová během pár minut 🙂
Tak fazole s batátovo-jáhlovou kaší už patří mezi mé oblíbené jídla. Děkuji za recept ❤️