Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolový salát

Uvařeno
bez mléka
děti od 2 let

Fazolový salát je obrovská dobrota a možná se vám bude hodit jako zdravá mňamka na Silvestra. Je rychlý, chutný a ještě k tomu moc dobrý.

Ingredience
4 porce
  • 1,5 hrnku uvařených fazolí (např. bílé)
  • 1 střední mrkev
  • asi 10 cm středně tlustého pórku
  • kousek celeru (40-50 g) nemusí být
  • 4 polévkové lžíce kysaného zelí, nebo jiná kombinace zeleniny
  • 1 kelímek tofunézy (200 ml)
  • umeocet podle chuti
  • trocha sójovky na dosolení
  • pro labužníky výjimečně trocha pepře

Malá Emička spolkla pecku ze švestky a skončila v nemocnici na sonografii břicha, <...

Jak připravit salát s fazolemi

  1. Přes noc namočené fazole uvaříme asi hodinu v papiňáku, odebereme asi 1,5 hrnku a ten necháme vystydnout.
  2. Mrkev a celer nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme podélně a pak vodorovně na malé asi 1 cm dlouhé proužky.
  3. Kvašenou zeleninu, nebo kysané zelí pokrájíme na větší kousky.
  4. Nakrájenou zeleninu včetně kysané nebo kvašené dáme do mísy, přidáme 1,5 hrnku fazolí, které nejsou už horké (mohou být teplé), přidáme kelímek tofunézy, ochutíme umeoctem a dosolíme sójovou omáčkou.

Praktické

  • Uvařte si fazole už den předem, nebo použijte zbylé fazole, pak budete mít salát hotový do 10 minut.
  • Takto upravený fazolový salát můžete konzumovat i druhý den.

Kompletní talíř

  • Pokud salát doplníte o obilné placky, nebo o kváskový chleba, je to v podstatě kompletní jídlo. Fazole = bílkoviny, zelenina = syrová a kvašená, obiloviny = placky, kváskový chleba.
  • Není to zrovna ideální oběd, přeci jen něco teplého v zimě zasytí a zahřeje víc, ale jde ho použít jako variantu jídla sebou, nebo rychlo večeři.

Trvanlivost

  • Vzhledem k tomu, že zelenina je v salátu syrová a kvašená, nebude za 2 hodiny kyselinotvorná. Salát si ideálně dejte čerstvý, ale můžete ho konzumovat bez výčitek i druhý den. Pokud máte možnost, doplňte ho ještě čerstvě napařenou zeleninou. Ideálně se k němu hodí list kapusty, kapustičky, nebo brokolice.

Děti

  • Dětem do roku salát ještě určitě nedávejte. Vadí tofunéza a množství syrové zeleniny + ochucovadla.
  • I u dětí do 1,5 roku bych byla ještě opatrná, vzhledem k tofunéze a ochucovadlům.
  • Děti od 2 let mohou v malém množství dostat kousek salátu ochutnat, jako celé jídlo bych ho dala až kolem 3 roku

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Zemanová Hana
29. 9. 2023

Dá se použít i konzervované fazole v plechovce? děkuji

Můžu se zeptat, proč pepř jen “výjimečně”?

Ukázat další komentáře