Domů > Nepřehlédněte

Fialka a maceška v kuchyni

Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi neváhejte zpestřit talíře.

Violka vonná a violka trojbarevná

To jsou správné botanické názvy těch krásných malých kytiček, co nám dělají svojí krásou takovou radost. Ta celá fialová, kterou jsme mamince trhali jako malí do vázičky a která tak omamně voní, se jmenuje violka vonná nebo rolní. Její barevnější sestřička maceška, se jmenuje violka trojbarevná. Dole v galerii jsou vyfocené a popsané.

Tyhle dvě jsou léčivé (Fialka a maceška – léčivé violky) a mají specifické účinky. Venku můžete najít ještě violku psí, která není léčivka, nevoní, ale dá se použít na dekoraci pokrmů.

Co s nimi v kuchyni

Listy fialky jsou bohaté na železo, saponiny, silice a organické kyseliny. Perfektně se hodí do syrových salátů, špenátů, polévek a nádivek, zkrátka všude tam, kam byste dali listovou zeleninu.

Květy fialek obsahují vonné silice, pokud jich dáte do pokrmu větší množství, musíte počítat s tím, že jídlu dodají svoji typickou vůni. A protože jsou křehké, pokrmy s nimi zdobíme. Jakmile bychom je někam zamícháme, ztratí svůj tvar i krásu.

Květy fialek i macešek můžeme dávat na saláty, na dezerty, na zeleninová jídla. Fantazii se meze nekladou. Na fotkách dezertů v galerii vidíte kombinaci fialek a macešek, na pudinku v mističce pak macešky a šeříkové květy.

Jsou jedlé, ale nesmí se jich sníst moc

Protože violky obsahují nepatrné množství violinu, je potřeba zejména malé děti poučit, aby nejedly fialky po hrstech, ale zobly si pro radost jen pár květů. Předávkování může vést k nevolnosti  a zvracení.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jen bych ráda upřesnila, že violek roste v naší přírodě mnohem víc druhů – uvádí se něco kolem pětadvaceti, plus spousta různých kříženců. V podstatě platí, že čím tmavší barva a větší vůně, tím léčivější, jedlé jsou předpokládám všechny.

Dobry den, dnes nám u mudr diagnostikovali lišej nebo ekzem. Syn 1,5 roku. Oba jsme s manželem alergici. Syn ale ji docela dobře. Nejsme striktní JJ, ale poměrně dost to hlídám a vařím a peču doma. Jsme z Prahy a nejsem moc pěstitel ani bylinkar. Nemáte tip kde koupit třeba to fialkove mléko nebo tinkturu na potírání? Kortikoidovou mast od mudr fakt používat nechci.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

61
16

Žabinec ptačinec v kuchyni

Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výbor...
66
14

Zázračná kopřiva

Zlobíme se, když nás popálí, ale neuvědomujeme si, kolik léčivé moci v sobě skrývá. Kopřiva čistí krev, podporuje tvorbu mléka při kojení, léčí záněty močo...
9

Vlčí mák v kuchyni – 4 tipy kam s ním

Červené květy vlčího máku jsou potěšením pro oko právě v těchto dnech. Jejich křehounké květy září na tenkých stoncích do daleka jako praporky ohlašující n...

Rychlý salát se smetanovou zálivkou a lesní pažitkou

Rychlý jarní salát skvěle doplní naše talíře. Zálivku dochucuji, aby připomínala tu sladko-kyselou smetanovou z dětství.
14
1

Květy černého bezu v kuchyni: 6 tipů, jak je využít!

Bezinky už kvetou. Krásně voní a jsou léčivé. Pokud kolem nich chodíte, líbí se vám jejich květy a nevíte, co s nimi. Pojďte se inspirovat.
61
5

Černý bez je léčivý od květů až po kůru

Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě, kašli, na léčbu akné, klo...