Hladká kaše z rýže a jahel se sladkou zeleninou a dýňovým semínkem » Jíme Jinak

Hladká kaše z rýže a jahel se sladkou zeleninou a dýňovým semínkem

Autor , Rubrika Snídaně, Kaše, Přílohy, Recepty, večeře, 02.11.2014

Štítky:, , , , , , , , , ,

Oblíbená rychlovka v naší rodině. Kombinace jahel a bílé rýže a k tomu na sladko upravená zelenina jsou jedním z favoritů, který si žádají často na snídani nebo večeři. Když jim obilí rozmixuji na hladkou kaši, je to skoro sváteční jídlo. Vyzkoušejte.

Ingredience pro 4 osoby

  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 1/2 hrnku jahel
  • 3 hrnky vody
  • 1 větší cibule
  • 1 hrnek dýně nakrájené na menší kostky
  • 1 mrkev
  • kus celeru (cca jako množství mrkve)
  • olej
  • sůl
  • šálek vody
  • na dozdobení talíře: pražená dýňová semínka, syrová a kvašená zelenina

Kaše

Propláchneme rýži dáme vařit do 3 hrnků vody. Když přijde k varu, přidáme propláchnuté jáhly, lehce osolíme a vaříme na mírném plameni cca 20 – 25 minut, dokud se voda nevstřebá. Než se obilí uvaří, pustíme se do přípravy zeleniny. Po uvaření obilí rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.

Zelenina

Hladká kaše z rýže a jahle se sladkou zeleninou a dýňovým semínkemCibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev a celer na malé proužky a dýni na menší kostičky. Na dno hrnce dáme trochu oleje, na něj navrstvíme cibuli, dýni, mrkev a celer, lehce navrchu posolíme, přiklopíme a dáme na plotnu. Jakmile začne olej na dně syčet, stáhneme plamen na minimum, podložíme rozptylkou plamene, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme cca 20 minut do změknutí zeleniny stále pod pokličkou. Po uvaření promícháme.

Praktické

Na kaši můžeme klidně použít zbytky obilí z předchozího jídla. Pokud bylo vařeno jako sypká příloha, stačí přidat vodu, chvilku povařit a rozmixovat.

Kombinujeme

Toto může být snídaně nebo večeře. Pokud bychom chtěli získat kompletní talíř, bylo by  potřeba přidat k obilné kaši a zelenině ještě luštěninu. Vyzkoušejte například tempeh na medu, pečený fazolový nákyp nebo lahůdkovou čočkovou sekanou.

 

 

 

Děti

Dětem do 1 roku nebudeme solit kaši a na zeleninu nepoužijeme ani sůl ani olej. Od 1 roku dáme pár zrníček soli, cca od 1,5 roku můžeme použít olej na rozdušení zeleniny. Mixér použijeme pouze u zdravých prospívajících dětí.

  • ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

    Jak upravit jídelníček na léto a zhubnout do plavek. materiály

    Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

  • 18 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Vyzkoušela jsem, ale asi je potřeba dát víc vody? Když jsem dala podle receptu, tak to nejde rozmixovat do hladka na jemnou kaši. Zůstává pořád dost tuhá a jáhly se nerozmixovaly úplně. Co dělám špatně?

    janapelka

    Když mi to nejde moc mixovat, ředím převařenou vodou.Každpádně přidávejte po troškách, ať to nakonec neplave ve vodě:-)

    Možná vaše jáhly víc pijou a potřebují trochu víc vody. Ještě mě napadlo, zda byly uvařeny dostatečně, když vám nejdou rozmixovat do hladka. Pokud je kaše stále tuhá, přidávejte po troškách horkou vodu.

    Poraďte prosím s výběrem nástroje na pasírování všeobecně ? Mám ponorný mixér a moje dítě mi!uje třeba dynovou polévku, ale pokus pasírovat přes sítko které mám doma nebyl úplně 100%. Syn to chtěl znovu rozmixovat 😀. Obdobně různé kaše a pyré. Než něco koupím tak se zeptam 😀. Děkuji

    Určitě nejlepší je pasírovač z makrobiotikatečkacz. Uvažuji, že už prodám, ať může posloužit dál. Mě už tady jenom zabírá místo, tak kdybyste měla zájem tak mě kontaktujte – pavlusatečkamarkova na seznamu. Evi, Helčo snad nevadí za prodejní komentář.

    Mapavčo, v tomhle případě to určitě nevadí :-).

    My jsme pořizovaly od Danfoodu, zrovna máme u něj akci http://www.jimejinak.cz/sleva-na-nejen-vanocni-nakup-od-firmy-danfood/

    Asi se zeptám hloupě, ale s domácí kaší nemám zkušenosti, chci ji uvařit svému 8měs. synovi, když píšete uvařit do vstřebání vody, jak pak obilí rozmixuji, mám přidat převařenou vodu nebo obilné mléko? Díky Jana.

    Pro 8 měsíční mimino bych jen rozmixovala do hladké konzistence s horkou vodou.

    Jani, obilné kaše nejsou nic jiného než obilí uvařené ve velkém množství vody, aby se dosáhlo kašovité konzistence, což je vhodné právě zejména pro malé děti. Pokud byste vyšla z tohoto receptu, nemusíte přidávat vodu na mixování, protože obilí bude dost mokré a ponorným mixérem se rozmixuje na hustou kaši. Podle potřeby si klidně vodu přidejte, ale kaše bude řidší. Jen pro úplnost – mixování není vhodné pro každodenní stravu ani u malých dětí. A v tomto receptu používáme i olej a sůl,které nejsou pro malé miminko vhodné!

    Tedy musím přiznat, že na kombinaci kaše se zeleninou jsem doposud nenašla odvahu, ráno prostě jen na sladko. Ale dnes mi nebylo dobře, přeci jen horko se studeným baráčkem na horách + průvan udělaly své. Tak přirozeně jsme na sladké neměla chuť a najednou byla chuť na „toto“. A jsem naprosto unešená chutí . Opravdu výtečné!!

    Když mám neprospívající holčičku 15 měsíců, mám nechat kaši nerozmixovanou? Děkuji

    Moc dobré to bylo, měli jsme teď na oběd, místo dýně zelí. Je mi smutno po dýni, nejlepší zelenina 😀

    Velmi mile me tato kase prekvapila. Dlouho jsem nemela odvahu zkusit zeleninu s kasi, ale moc jsem si pochutnala. Diky :-).

    Je výtečná a neuvěřitelně sytá. Člověk jí uspokojí chuť na sladké. Moc díky

    Tak na to se tesim, vypada skvele 🙂

    Evi, tato kaše je výtečná, kombinace zeleniny je suprová. Můžu i naspat, že je to pro zimní období moje nejoblíbenější zel. kombinace. Dělám ráno různou zeleninu, ale tuto kombinace až dnes poprvé. S dcerkou jsme se pochutnaly. Díky 🙂

    Vypadá to úžasně, zítra ráno vyzkouším 🙂 Díky za super recepty 🙂

    Zobrazit všech 18 komentářů

    Jíme Jinak