- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- sůl
- 1-2 lžíce oleje
- 1/2 tempehu uzeného
- 3 lžičky červené sladké papriky
- 1/2 lžičky uzené papriky (není nutné)
- špetka chilli drcenného (není nutné)
- 2 lžičky drcenného kmínu
- bobkový list
- 1 větší topinambur
- hrst hlívy
- 1 lžička majoránky
- zeleninový vývar
- škrob na zahuštění
- k dochucení: umeocet
Postup
- Nakrájíme si cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, topinambur na kostky, hlívu na proužky, tempeh na kostky.
- Na oleji zpěníme cibuli a osolíme větší špetkou soli.
- Mezitím si v malé trošce vody mírně uvaříme mrkev a topinambur se špetkou soli (pouze do poloměkka).
- Přidáme česnek, tempeh, mírně změklou mrkev a topinambur a chvilku restujeme.
- Zasypeme paprikou (sladkou i uzenou a chilli, pokud chceme použít) a kmínem a půl minutky orestujeme.
- Zalijeme vývarem a přidáme hlívu a bobkový list.
- Přivedeme k varu a poté ztlumíme a dusíme do změknutí zeleniny (cca 15 minut).
- Přidáme majoránku. Vyndáme bobkový list.
- V hrníčku s trochou studené vody si rozmícháme 1-2 lžíce škrobu (dle množství vývaru) a vmícháme do guláše.
- Ochutnáme a případně přidáme umeocet.
- Podáváme s polentovými knedlíky nebo jinou obilovinou.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Chtěla jsem udělat radost manželovi, který už týden večeří se mnou podle JJ, a ačkoli nejsem gulášová, pustila jsem se do něj. Výsledek nic moc, topinambury jsem nedovařila a po snědení mi zůstala hodně dlouho hořká chuť v krku a nemohla jsem se jí zbavit, takže vše letělo do záchodu. 😒Naštěstí ho manžel ani nestihl ochutnat, protože jinak mi doteď vše pochválil. 😉Nevíte, čím to mohlo být? Mám podezření na tempeh. Občas mi v některých jídlech přijde nahořklý, i když je čerstvý. Nemáte s tím někdo taky takovou zkušenost?
Výborný 👍