- 2 hrnky nakrájených hub (lesních, žampionů nebo sušených)
- 1 cibule
- 2 mrkve
- půl lžičky sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
- půl lžičky mletého kmínu
- trošku pepře
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 4 hrnky uvařené rýže nebo 1 hrnek rýže a 2,5 hrnků vody
Jak připravit rizoto s houbami
- Pokud nemáme uvařenou rýži, dáme ji vařit v poměru 1 hrnek rýže : 2,5 hrnku vody. Osolíme.
- Mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na proužky.
- Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli a přidáme houby, mrkev a mletý kmín. Restujeme pomalu a raději déle, aby houby byly opražené.
- Ke konci přidáme tymián a pepř.
- Přidáme uvařenou rýži a dobře promícháme.
- Podáváme s čerstvým salátkem a kopečkem kvašené zeleniny.
Obměna
- Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Výborné jsou také kroupy, ale ty je potřeba předem namočit a uvařit.
Děti
- Houby podáváme raději až od dvou let a jen v malém množství. Používáme méně soli a oleje.
- Dětem od 3 let můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tentokrát jsem dala místo rýže jáhly. Sice to bylo spíš pak jako kaše 😀, ale to nám nevadí. Jako rychlovka k večeři super 🙂
Do rizota jsem přidala kousek marinovaného tofu a rozdušenou dýni – bylo to vynikající!