Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 1 roku

Sytá polévka, která může nahradit i oběd do práce.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek nakrájené dýně na malé kostičky
  • 1 malá červená řepa
  • 10 cm pórku
  • hrst quinoi (3 polévkové lžíce)
  • hrst červené čočky (3 polévkové lžíce)
  • půl lžičky sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • trocha soli
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • na dochucení: umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: jarní cibulka nebo petrželka

Eva měla s váhou potíže už od puberty. Kromě akné, ji trápily kvasinky a neustálé záněty. Ve dvaceti letech brala lék...

  • 1 hrnek nakrájené dýně na malé kostičky
  • 1 malá červená řepa
  • 10 cm pórku
  • hrst quinoi (3 polévkové lžíce)
  • hrst červené čočky (3 polévkové lžíce)
  • půl lžičky sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • trocha soli
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • na dochucení: umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: jarní cibulka nebo petrželka

Jak připravit hrstkovou polévku se zeleninou

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme dýni na malé kostičky, řepu nakrájíme na úzké nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka.
  3. Do horkého vývaru dáme trochu soli, přidáme řepu, dýni, quinou a červenou čočku a vaříme asi 10 minut.
  4. Potom přidáme pórek a tymián a vaříme dalších 10 minut.
  5. Vypneme oheň, dochutíme trochou umeocta a rostlinné smetany.
  6. Na závěr posypeme jarní cibulkou nebo jinou zelenou natí.

Praktické

  • Pokud máte slabší trávení, i loupanou čočku předem určitě namočte. Klidně přes noc. A nesnězte jídla příliš velkou porci, dokud se trávení nesrovná a nenaučí se trávit složité cukry.
  • Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete, během pár hodin snězte. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový (pokud nepřidáte sójovou smetanu).

Obměna

  • Místo dýně můžeme použít mrkev nebo batát
  • Místo quinoi můžete dát amarant, jáhly nebo vločky. Klidně spotřebujte zbytky obilí z předchozích dní.
  • Místo řepy můžete dát mrkev nebo petržel.
  • Já jsem použila červenou quinou, ale klidně může být i bílá.
  • Místo čočky můžete spotřebovat do polévky zbytky luštěnin z předchozích dní.

Děti

  • Dětem do 1 roku polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť. Dětem od roka a půl polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly. Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Chutnala 🙂

Jsem na vašich stránkách prvně, ale už teď jsem mile překvapena vašimi recepty a těším se až něco z nich vyzkouším 🥰 Děkuji za inspiraci a recepty Pavla B

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.