Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Hummus z mungo fazolek a arašídového másla

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Humus nemusí být jen z cizrny. Zkuste zajímavou kombinaci fazolek mungo, tymiánu a arašídového másla. 

Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařených mungo fazolek (2 hrnky)
  • 2 větší cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • půl lžičky tymiánu
  • umeocet
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • 100 g arašídového másla (nebo tahini)
  • 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový, olivový...)

Tohle jaro jsem už nevěděla, co sama se sebou. Měla jsem neustále nafouklé břicho, špatnou náladu a byla jsem protivn...

Jak připravit mungo hummus

  1. Mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme asi 45 minut do změknutí munga.
  2. Cibuli a mrkev nakrájíme na kostky.
  3. Zeleninu dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu ze solí do sklovata. Soli dáme trochu více, aby se tepelně s olejem zapracovala a osolila nám zároveň i humus.
  4. Přisypeme tymián a občas zamícháme.
  5. Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
  6. Do nádoby mixéru dáme uvařené mungo s trochou vody. Vody dáme jen málo abychom neměli humus moc řídký.
  7. Přidáme osmaženou cibuli s mrkví, olejem, solí a česnekem, 100 g arašídového másla, šťávu z půlky citrónu a vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence.
  8. Vodu z mungo přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být asi jako hrachová kaše.
  9. Dochutíme trochou umeocta.

Kombinujeme

  • Pokud chcete mít kompletní talíř, přidejte k humusu obilovinu a krátce tepelně upravenou zeleninu. Hodí se rýže, jáhly, ale i bulgur, kuskus nebo placka či tortilla. Výborný je s podzimní pečenou zeleninou a troškou kvašené zeleniny.
  • Humus je také skvělý dip k syrové zelenině nebo jako pomazánka na kváskové pečivo.

Praktické

  • Uvařte si mungo dopředu ve větším množství a udělejte si z něj víc druhů jídel.

Děti

  • Kaše z fazolek mungo je vhodná pro děti od 1,5 roku, jen šetříme solí i olejem.
  • Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
2. 4. 2024

Rychlá večeře s domácím kváskovým chlebem 🙂

Velká pochvala, pomazánka je naprosto výborná. Super recept, velmi doporučuji.👏

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...