Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všichni. Velká výhoda je, že si užijete tradiční chuť, ale nebude vám po jídle těžko.

Ingredience
4 porce
Zelí:
  • 1 cibule
  • půlka červeného zelí
  • 2 lžíce sladu nebo rýžového sirupu
  • trocha kysaného zelí (nemusí být)
  • zeleninový vývar/voda
  • lžička kmínu
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • sůl
  • olej
"Husa":
  • marinovaný nebo uzený tempeh
  • 2 cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru (nemusí být)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • sůl
  • 1 lžíce sladu/rýžového sirupu
  • olej
Knedlíky:

Jíme Jinak je pro mne novou životní filosofií. Díky změně stravy jsme s manželem plní životního elánu a cítíme se mno...

Jak připravit svatomartinskou “husu” se zelím a knedlíkem

Knedlík:

  1. Předem uvařte ovesné knedlíky, které se hodinu napařují, nebo s nimi začněte, pokud žádné nemáte. Super rychlé jsou knedlíky z ovesných vloček.
  2. Pokud jste je vařili den předem, pouze je ohřejete na pařáčku až ke konci vaření, aby se nerozvařily.

Zelí:

  1. První dáme vařit zelí. Nakrájíme cibuli na kostičky a zelí na velmi jemné proužky.
  2. Na troše oleje orestujte cibulku se solí do sklovata a přidejte na jemno nakrájené červené zelí a celý kmín.
  3. Chvíli restujte i zelí a pak ho podlijte vývarem aby bylo jen sotva z půlky potopené.
  4. Vařte 20–30 minut, dokud není zelí měkké a sladké.
  5. Když změkne, zavařte do něj lžíci kukuřičného škrobu rozmíchanou v trošce studené vody. Zelí se tak zahustí.
  6. Vypněte a přidejte trochu kysaného zelí, pokud jej máte, dodá to skvělou chuť.
  7. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte – přidejte lžíci sladu nebo rýžového sirupu pro sladkou chuť, trochu umeoctu pro slanější a octovou chuť, trochu jablečného octa pro sladko-kyselou chuť. Přidávejte po troškách, dokud vám chuť nevyhovuje.

Husa:

  1. Cibuli nakrájejte na jemné proužky, česnek nechte v celku.
  2. V pánvi na několika lžicích oleje cibuli se solí pomalu orestujte do zlatova.
  3. Po chvíli přidejte drcený kmín a prolisujte česnek.
  4. Nakonec přidejte tempeh nakrájený na plátky a opečte ho z obou stran.
  5. Přidejte jednu lžíci sójové omáčky a jednu až dvě lžíce sladu či sirupu. Nechte zpěnit. Tempeh opatrně převalujte, aby se ze všech stran obalil, ale nepolámal. Pokud máte křehký tempeh, raději jej před přidáním sladu vyndejte, slad zpěňte a tempeh do pánve vraťte. Pokud je tekutiny v pánvi moc, nechte ji odpařit.

A můžeme podávat – právě jste proměnili tradiční pokrm ve zdravý oběd. Knedlíky pokapeme orestovanou cibulkou z tempehu, přidat můžeme čerstvý salát, jarní cibulku nebo jakékoli posypky podle nálady.  

Praktické

  • Pro labužníky můžete orestovat na oleji se solí ještě zvlášť jednu či dvě cibule a přidat pak restovanou cibulku i na zelí. čím více restované cibulky, tím víc to chutná jako klasika. S cibulí proto nešetříme.
  • Pokud spěcháte lze koupit kysané červené zelí a jen ho dát na orestovanou cibulku.
  • Knedlík se dá koupit ve zdravé výživě.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo tempehu seitan nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo sójové omáčky
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu pro výrobu knedlíku a sójovou omáčku tamari, ne shoyou.

Obměna

  • Můžete uvařit jakékoli knedlíky či noky, případně uvařit polentu a ohřát ji v troubě.
  • Místo červeného zelí můžete použít bílé.
  • Místo tempehu můžete použít tofu či seitan pro dojem masového jídla.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme sůl, olej a dochucovadla. Pokud je dítě stravováno konvenčně, jí běžně maso, pečivo apod., pak může tento pokrm jíst v jakémkoli věku, kdy už se stravuje s dospělými.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

55 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající jídlo a během chvilky hotové, moc jsem si pochutnala 👍🙂

💯

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Kulajda s tuřínem

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! D...