Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Jablíčkové bábovičky s agarem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
děti od 1 roku

Ovoce je lépe stravitelné po tepelné úpravě. Použijeme-li k želírování agar, pak navíc velmi prospějeme našim kloubům. Dezert výborně osvěží v horkém létě, v chladnějších podzimních a zimních dnech jej doporučujeme servírovat ohřátý na pokojovou teplotu nebo přelít horkým roozvařeným ovocem či polevou z karobu.

V minulosti jsem se zdravou stravou koketovala, ale neuměla jsem si sestavit jídelníč...

Ingredience pro 4-6 porcí, záleží na velikosti mističek, nebo skleniček.

  • asi 1kg jablek
  • 100-120g hrozinek (čím sladší jablka, tím méně hrozinek)
  • 1 sáček práškového agaru (asi 2 polévkové lžíce)
  • mini špetička soli
  • špetka skořice
  • 1-2 hřebíčky (nemusí být)
Postup

Hrozinky dobře propláchneme na sítu a dáme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme na kousky pokrájené a jadřinců zbavené jablíčka. Zalijeme asi půl litrem vody, aby ovoce i hrozinky byly ponořené a malinkou špetičku soli, vaříme asi 20 minut.

Když  je ovoce a hrozinky uvařené, vyndáme hřebíčky a pomocí tyčkového mixéru vše rozmixujeme na hladkou hmotu, přidáme celý sáček agaru, který do hmoty zamixujeme. Vrátíme hrnec na plotnu, počkáme až se začne vařit, pak okamžitě sundáme z ohně a naléváme do předem připravených mističek. Dáme vychladit do ledničky. Dezert během asi 1-2 hodin krásně ztuhne.

Praktické

Ovoce není potřeba loupat, díky vaření a mixování se slupka úplně ztratí a  tím si zachováme spousty důležitých minerálů.

Kombinujeme

Osvěžující agarový dezert můžeme použít i jako jednu z vrstev poháru, kdy dolů dáme burizony a na to agarovou ovocnou hmotu a ozdobíme čerstvým ovocem. Další varianta je, dát dolů do poháru vrstvu rozmixované uvařené rýže se sladěnkou a mandlovým máslem a na to vrstvu agarové ovocné hmoty. Kombinací je nespočet, záleží jen na vaší fantazii.

Obměna

Jablka můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky, jahody, nebo jablka, či hrušky. Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Babovicky super, vse krasne ztuhlo. Jsou moc dobre!! Dcera mi to ale bohuzel takto samotne neji. Nadelala jsem si jich spoustu do zasoby, tak ted musim vymyslet do ceho vseho je budu pridavat, abych je do ni nejak dostala :)

Mně agar s jablky vůbec neztuhl. Po pár hodinách v lednici z toho bylo stejné pyré jako na začátku. Dělala jsem zároveň i z jahod a vody, dávkování stejné, a to ztuhlo perfektně. Není v kombinaci jablka+agar nějaký háček?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...