Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Jáhlovo rýžový makovec s ovocnou polevou (bezlepkový)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Když se smíchají zbytky od večeře s tím, co je zrovna po ruce, vznikne vynikající dezert. Plech téhle dobroty zasytil 8 lidí během velikonočního víkendu na dvou výletech do přírody. Dezert je tedy vhodný i na cestování – je kompaktní, nedrobí a je hutný. Kamarádům moc chutnalo a prosili o recept. Zde tedy je i pro vaši inspiraci – můžete si ho upravit podle vlastních aktuálních zásob.

Ingredience
na malý plech
Na korpus
  • 4 hrnky uvařených jahel a rýže
  • 2 hrnky vody
  • 3 lžíce chia semínek
  • 1/2 hrnku nahrubo namletých mandlí
  • 1/2 hrnku celého máku
  • 1/2 hrnku jáhlové mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 2 lžíce karobu
  • 1 kypřící prášek do perníku bez fosfátu
  • 4 lžíce obilného sirupu (rýžový, pšeničný, kukuřičný apod.) nebo sladěnky (ne při celiakii)
  • špetka soli
  • 4 lžíce oleje
  • olej a mouka na vysypání plechu
Na polevu
  • špetka soli
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžička agaru
  • 1 hrnek sušených meruňek
  • 1 láhev domácí marmelády (my měli broskve bez cukru 400 g) nebo čerstvé ovoce

Do kurzu jsem vstupovala především s cílem zbavit se špatných návyků stravování a také různých závislostí a změnit to...

Postup

  1. V jednom hrnku vody namočíme cca na 10 minut chia semínka. Druhý ohřejeme a použijeme na zadělání “těsta”.
  2. To připravíme ve větší míse smícháním obilí,  teplé vody, špetky soli a všech uvedených ingrediencí včetně chia semínek.
  3. Řádně promícháme a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.
  4. Těsto bude poměrně tuhé a bude potřeba mu pomoci mokrýma rukama roztáhnout (uplácat) do stran.
  5. Pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut na 180°C.
  6. Píchneme špejlí pro kontrolu, zda je korpus propečený – když je čistá, je hotovo.
  7. Než se korpus upeče, dáme vařit sušené meruňky do vody se špetkou soli.
  8. Po 10 minutách vaření rozmixujeme s agarem a přidáme domácí marmeládu.
  9. Nalijeme na hotový korpus a necháme makovec zchladnout.

Obměna

Pokud nemáme marmeládu, ale máme čerstvé ovoce, dáme vařit spolu s meruňkami rovnou i ovoce, přidáme hrnek vody a po uvaření společně rozmixujeme.

Praktické

Makovec skladujte v chladu a během dvou dní od upečení zkonzumujte, aby se vám ovoce na vrchu nezkazilo.

Děti

Pečené dezerty a mák dáváme dětem ideálně až kolem 2 let.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Veronika
17. 2. 2021

Evi, tak tento dezert zase pecka. Konecne se mi dari neco upect a je to pozivatelne. Nahoru jsem nevarila merunky, ale dala jsem ovocenku naredenou vodou+agar a posypala platky madli a famozni dobrota. Vypada to ze opravdu jine bezne sladkosti musim vynechat, jak snim 2 dny po sobe nejakou beznou buchtu, hned mam gynekologicke potize a paleni pochvy. Resila jsem tyto potize od zari min roku a az ted se mi ulevilo. Je mozne ze to mohly byt i tzv eliminace diky zdrave strave? Dekuji za odpoved

Veronika
1. 11. 2020

Evi jaka mouka se da pouzit misto jahlove?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
79
41

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...