Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Jáhlový makovec

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Vždycky jsem měla ráda makovec. Ale i ten z celozrnné mouky mi nedělá moc dobře, tak jsem hledala alternativu a včera udělala na zkoušku makovec z jahel a přidala koření a citrón. To vám je dobrota! Bez lepku, bez cukru, bez vajec, a přitom lepší než klasický.

Ingredience
na hluboký plech
  • 2 hrnky jahel
  • 6 hrnků studené vody
  • špeta soli
  • 2 hrnky mletého máku
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 litru horké vody
  • 200 g rozinek
  • 1 lžíce mirinu (nebo rumu)
  • 1 prášek do perníku (20 g)
  • 1 bio citrón
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g pšeničného sirupu (nebo rýžového či sladu podle tolerance lepku)

Kdy dát dětem mobily? A kdy je pustit na sociální sítě? Může přijít šikana, když dítě nebude IN? Všechno, co si níže ...

 

Postup
  1. Propereme jáhly ve studené vodě a dáme vařit do trojnásobku vody (2 hrnky jahel, 6 hrnků vody) se špetkou soli a mletým mákem.
  2. Vaříme na mírném ohni cca 20 minut do vstřebání vody. Nemícháme.
  3. Rozinky spaříme horkou vodou a přidáme mirin (nebo rum), necháme nabobtnat.
  4. Omyjeme citrón, ostrouháme kúru a vymačkáme šťávu.
  5. Zapneme troubu.
  6. Po uvaření jahel s mákem přidáme pohankovou mouku, rozinky bez namáčecí vody, kůru a šťávu z bio citronu, sirup, prášek do perníku, olej a pořádně promícháme.
  7. Vodu z rozinek přidáváme jen po troškách, možná ji nebudeme potřebovat všechnu.
  8. Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
  9. Pečeme cca 20 minut na 180 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
  10. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Obměna

  • Použít můžete i jiné bezlepkové mouky, potřebujete-li dodržet bezlepkovou dietu. Nabízí se kukuřičná, rýžová, čiroková nebo jejich kombinace. Pokud vám lepek nevadí, chutnou variantu připravíte s použitím špaldové mouky.
  • Pšeničný sirup je bezlepkový a má vysokou sladivost, takže se jen nemusíte bát použít ani při celiakii. Pokud vám lepek nečiní potíže, použijte ječmenný slad.
  • Na makovec můžete přidat polevu a máte rázem luxusní verzi dezertu.

Praktické

  • Dezert není tak sladký jako běžné kupované, proto začátečníkům doporučujeme přidat rozinky nebo sirup/slad.
  • Makovec můžete použít také jako korpus na dort, stačí dát poloviční dávku.
  • Do makovce můžete využít i pokrutiny (suché zbytky) od lisování makového oleje. Část oleje pak můžete do makovce přidat, aby nebyl suchý.

 

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den Evičko, těším se, až vyzkouším. Jen ted nejsem jista, jestli tam má být jen koreni do perníku nebo kypřící prášek do perníku. Děkuji za supe jídelníček a supr vychytávky. Renata

Iveta L.
13. 11. 2022

Evičko moc Vám i celému týmu JJ děkuji, od března jsem s JJ a postupně měním své zvyky. Začala jsem ranními polévkami, bez kterých si to už nedovedu představit. Prošla jsem s JJ jarní detox, a nyní s Vámi jsem v podzimním detoxu. A jak ráda, nic u Vás není násilné, vše podle toho jak se na to člověk cítí. A dnes!!! Udělala jsem makovec z jáhel, a manžel se oblizoval až za ušima, mám hroznou radost. Recepty jsou skvělé, a mne chtají u srdéčka. Moc vám všem z JJ děkuji. Iveta

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.
20
98

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.
83
43

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...