Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhly se lněným semínkem

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Vařit jen jeden druh obiloviny je nuda. Proto rády kombinujeme obiloviny se semínky. Zkuste třeba jáhly se lněným semínkem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek jáhel
  • 3 lžíce lněného semínka
  • 3 hrnky vody
  • sůl

S příchodem podzimu jsem se vždycky potýkala s atopickým ekzémem, ale tentokrát to bylo díky změně jídelníčku jinak. ...

Jak připravit jáhly se lnem

  1. Jáhly propláchneme ve studené vodě na sítku a dáme do hrnce.
  2. Zalijeme 3 hrnky studené vody, přidáme špetku soli, 3 lžíce lněného semínka, přiklopíme a dáme vařit.
  3. Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
  4. Na mírném plameni vaříme cca 20 minut do vstřebání vody, necháme pár minut pod pokličkou dojít.

Praktické

  • Na vaření obilovin je vhodné používat hrnec se silnějším dnem, aby se nespálily. Při vaření na plynu doporučujeme rozptylku.
  • Čím více dáme vody, tím více bude výsledek kašovitější a naopak, pokud budeme vařit v poměru 1:2,5 (2,5 hrnku vody), bude příloha sušší.
  • Zbylé jáhly skladujeme v zavřené nádobě (sklenice nebo mísa s víkem) v lednici a během tří dnů spotřebujeme. Můžeme z nich udělat snídaňovou kaši, přidat je od polévky místo zavářky, udělat z nich placky, rychlé rizoto k  večeři apod.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Pokud vám lněné semínko nechutná (je zde kvůli harmonizaci střev a křupavé chuti), můžete jej vynechat nebo dát jiná propláchnutá semínka – dýně, sezamu či slunečnice.

Děti

  • Jáhly jsou vhodné i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl a lněné semínko a vaříme ve větším množství vody zcela do měkka. Po prvních narozeninách mohou děti i špetku soli a lněné semínko, které doporučujeme před použitím rozemlít nebo rozmixovat na jemno.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
22. 2. 2021

Mnaaam ♥️

cathycomp
12. 3. 2018

niekde som čítala, že nepomleté ľanové semienko prebehne tráviacim traktom bezo zmeny, bez toho, aby sa vstrebali nejaký látky. Na to, aby sme využili jeho potenciál, by mali byť semienka tesne pred jedením čerstvo namleté…aký mate na to názor Vy?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kaše
kurz
7

Jáhlová kaše s dýní

Skvělá snídaně, která uspokojí potřebu dát si něco sladkého velmi zdravě.