Domů > Magazín > Žijeme jinak

Jak skladovat pečivo

Téma jak nakupovat bez igelitových tašek a bez mikrotenových sáčků vás zaujalo. Někdo se ptal, jak ne pečivo, tak přidávám ještě jednu hezkou trošku do mlýna. Kamarádka Jitka nám přivezla kváskový chléb v takovém krásném plátěném sáčku, který jí ušila tchýně. Že je to nádherný kousek? Navíc dobrý tip, co pro nás mohou udělat babičky místo kupování sladkostí dětem a hromady hraček. Mě tedy takovéhle věci potěší víc. Co vás?

Pečivo potřebuje schovat

Pokud necháte pečivo jen tak ležet na kuchyňské lince, rychle vám oschne a ztvrdne. A to i žitné pečivo nebo pečivo s větším podílem žita, které je v porovnání s běžným bílým pečivem chutnější déle. Je to tím, že pečivo na vzduchu začne vysychat a škrob v něm obsažený mění strukturu. Po pár dnech si koledujete o vylomení zubu.

Ale ne do igelitu nebo mikrotenu

Pokud pečivo uzavřeme v nádobách které nedýchají vůbec nebo je dáme do igelitových či mikrotenových sáčků, hrozí jednak zgumovatění pečiva, ale hlavní nebezpečí je plíseň, která tam snadno vznikne. Pečivo totiž uvolňuje vlhkost podobně jako když se člověk potí. A když tato vlhkost nemůže ven, nemůže usychat a drží se uvnitř, plíseň rozjede svojí nebezpečnou hru na množení. Mnozí stoupenci zdravé výživy považují skladování i samotné odnášení pečiva v sáčku domů za naprosto rizikové a zdraví škodlivé. Plastové krabičky, sáčky apod. tedy na pečivo nejsou dobré. A pokud přeci jen chceme skladovat pečivo v nějaké nádobě, tak musí mít otvory.

Do tmy, do chladu a do něčeho co dýchá

Tak by se daly popsat ideální podmínky pro skladování pečiva. Máte-li spíž, dejte pečivo do utěrky nebo plátýnka a šup tam s ním. Nejlépe ještě v proutěném košíku. Další variantou jsou chlebníky. Ideální pak jsou dřevěné.

Plátěné sáčky jsou nejlepší

A vůbec nejpohodlnější je pořídit si plátěné sáčky. Můžete na ně využít odložené povlečení, prostěradla, utěrky apod. nebo můžete koupit nějaký hezký přírodní materiál (bavlna, len) s vybraným vzorem.

Sáčky jsou veskrze praktické. Pečivo v nich můžete koupit, pokud nevyrábíte vlastní, a doma rovnou takto skladovat. Pečivu bude dobře, déle vám vydrží čerstvé a vy jste opět udělali něco nejen pro sebe, ale i pro planetu.

PS: Tenhle Jitčin doma šitý sáček má uvnitř bílé plátno, zvenku hezký motiv a navíc našitou ozdobu. A velmi prakticky je na zdrhovací šňůrku, takže chléb je relativně uzavřen, ale rychle se k němu dostanete.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Chleba v utěrce a sáčku je ok, dále pak množství, které chceme aktuálně jíst nebo vzít na svačinu, dám přes noc k uvařenému obilí – stačí i ráno, jestli vařím čerstvé na kaši. Nesmí být mokrá poklička, přikrývám utěrkou:)

Libuše
6. 2. 2018

Svůj domácí chléb dám nejdřív do papírové sáčku a pak teprve do látkového. Naprostá spokojenost. Jednak chleba neoschne a dále z něj není cítit prací prášek, který můj citlivý nos z chleba, uloženém jen v látkovém sáčku, cítil. Pokud dojde domácí chléb, kupuji kváskový Mšenský chléb. V obchůdku, kde chléb kupuji, ho prodávají v papírových sáčcích. Ty pak většinou ještě jednou použiji na můj chléb.

Ukázat další komentáře