Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jarní polévka s tofu

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
děti od 1 a půl roku

Jaro už je v plném proudu a tak nám v obchodech přibývá další zelenina. Jelikož miluji jarní cibulku a v lednici zbyla půlka tofu, vznikla tato vynikající jarní polévka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev cca 150 g
  • asi 80 g petržele
  • malý kousek cca 40 g celeru
  • 1 střední cibule
  • 1-2 jarní cibulky
  • půlka bílého tofu asi 100 g
  • 1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • lžíce slunečnicového, nebo sezamového oleje
  • sůl
  • deci bezlepkového obilného mléka, ideálně domácího - nemusí být
  • petrželka na ozdobu
  • sójová omáčka
  • umeocet

Ahoj Evi a celý týme Jíme jinak! Považuju za svou povinnost ocenit vaši práci, přispět svým vlastním příběhem a pomoc...

Jak připravit jarní polévku s tofu

  1. Na lžící oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer i petržel, zeleninu můžeme klidně i nastrouhat a osolíme.
  2. Chvilku restujeme a pak přilijeme litr horkého vývaru, nebo vody.
  3. Necháme povařit asi 5 minut, pak přidáme na drobné kostičky nakrájené bílé tofu a povaříme dalších 5 minut.
  4. Dvě minuty před koncem varu přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku.
  5. Polévku odstavíme z plotny, přidáme trochu obilného mléka na zjemnění, dochutíme sójovou omáčkou, pokud se vám bude zdát příliš sladká, kápněte trochu umeocta, nebo jablečného octa. Zdobíme petrželkou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, petržele a jiné zbylé zeleniny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodu.
  • Nemáte-li obilné mléko, lze použít i lžíci sójové, nebo ovesné smetany (pozor na lepek!), ale není v receptu nutná.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Kombinujeme

  • Pokud máte, je v polévce dobrá i zbylá obilovina, např. pár lžic vařené rýže ji úžasně doplní.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat i pórek, nebo květák, pokud nemáte rádi celer, nemusí tam být.
  • Tofu může být i uzené, polévka bude pikantnější.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslava
28. 12. 2023

Výborný recept

Mila Beata
21. 5. 2021

Mňáááááám ♥️ Zase velká pochvala , děkujeme

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...