Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Jednoduchá třešňová buchta

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letnější variantu než byla ta předchozí s jahláma. Ta sklidila velkou pochvalu a už jsem ji dělala asi čtyřikrát. Záhadně rychle totiž mizí.

Ingredience
na klasický plech
  • 1,5 hrnku kukuřičné krupice
  • 5 hrnků vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek rozinek
  • cca 2 kg třešní
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Za každou větou jsem si musela odkašlat, antibiotika už mi nezabírala.

Jak udělat bezlepkovou třešňovou buchtu
  1. Na plech nasypeme kukuřičnou krupici, rozinky, kokos a sůl.
  2. Pak na plech vlijeme vodu a přidáme olej.
  3. Ingredience promícháme, aby byly rozinky rovnoměrně rozmístěné.
  4. Přidáme omyté třešně i s peckami, kolik se jich jen na plech vejde.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 80 minut.
  6. Když je všechna voda vstřebaná a kokos na povrchu a okraje buchty zlátnou, vypneme a necháme vychladnout
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Praktické
  • Můžete si dát tu práci a třešně vypeckovat, bude to dokonalý dezert, ale už to nebude buchta pro lenochy. Máte-li ale vypeckovávač a děti ochotné odpeckovávat, určitě to udělejte.
  • Nám pecky v buchtě nevadí, alespoň ho nejíme tak rychle – pecky nás nutí přibrzdit :-)
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Pokud máte sladké třešně, rozinek může být klidně méně nebo je zcela vynechejte, pokud už jste pokročilí a nepotřebujete výrazně sladkou chuť.
  • S množstvím krupice si můžete hrát:
    • Když jsem jí zkoušela prvně, dala jsem tři hrnky krupice. Buchta perfektně držela tvar, měla vysoké těsto, ze kterého šlo šlo krájet veliké kostky (viz foto) a málem mi přetekl vysoký plech, ale rodina byla spokojená.
    • Já však preferuji nizounké těsto a spoustu ovoce (tak je to i zdravější) – v původním množství na mě bylo zbytečně moc krupice v poměru k třešním, takže teď už ji dělám podle výše uvedeného předpisu a přijde mi to dokonalé a všichni jsou opět spokojení. Je však potřeba krájet malé kousky, protože je tam méně hmoty, která drží dílky pohromadě.
Obměna
  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami.
  • Rozinky můžete nahradit sladem (při celiakii sirupem).

Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, ale je potřeba vypeckovat třešně. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky za recept, dělala jsem včera. Přemýšlela jsem, jak dopotřebovat zbytky ovoce v mrazáku (švestky, borůvky, rybíz) volba padla na tento recept, jen jsem udělala asi ze 1/4 surovin, kvůli nedostatku ovoce. Výsledek je ale famózní. Úplné “nebe v hubě”. Vzala jsem si kousek do práce na svačinku a ani jsem nestihla udělat fotku :). Tak příště.
Mějte se krásně.

Jsem dělala buchtu, nebyl to špatně ale těsto není sladké a ovoce ano je.mi nechutná

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.
83
43

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.