Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Jemný mrkvovo-květákový krém

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Lahodná krémová polévka je hotová za pár minut. Zahřeje, zasytí. U nás patří mezi favority.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 květáku
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 4 lžíce červené čočky
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • kousek zázvoru
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • na ozdobení: zelené natě, pražená semínka

Na stránky Jíme Jinak som zablúdila prvýkrát vlani v septembri, keď som si v zdravej výžive kúpila niečo, čo som pred...

Jak připravit krémovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar, omyjeme a oloupeme zeleninu, propláchneme čočku.
  2. Cibuli, mrkev a květák nakrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a květák, společně několik minut restujeme.
  5. Přidáme čočku a zalijeme vývarem jen tolik, aby voda příliš nepřesahovala zeleninu.
  6. Společně vaříme cca 15 minut do změknutí mrkve.
  7. Mezitím nastrouháme zázvor na jemno.
  8. Do mrkve píchneme vidličkou, když je měkoučká, vypneme polévku.
  9. Rozmixujeme obsah ponorným mixérem nebo v mixéru. Mixujeme, až dostaneme nadýchaný krém.
  10. Na závěr vyždímáme rukou do polévky nastrouhaný zázvor a podle chuti přidáme jablečný ocet a umeocet.

Praktické

  • Vývar přidávejte podle potřeby – je snazší naředit příliš hustou polévku než zahušťovat řídkou.

Obměna

  • Místo červené čočky můžete přidat do polévky na závěr přidat jakoukoli již uvařenou luštěninu.
  • Pokud chcete polévku lehčí, můžete luštěninu vynechat a připravit ji jen ze zeleniny.
  • Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob, zázvor nahradit česnekem nebo vynechat.
  • Místo červené čočky můžete na závěr do hotové polévky rozmixovat čočkovou majonézu – polévka bude ještě nadýchanější, skoro pěnová. Ale počítejte s olejem, který v čočkanéze máte, proto si základ připravte bez oleje, aby nebyla příliš mastná.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale nedáváme zázvor, ubíráme sůl, olej a octy.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
9. 2. 2023

Mnaaaam ♥️♥️♥️

Výborná, zaradím. Ako “cestovina” použitá https://www.jimejinak.cz/spagetova-dyne/.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krém ze zelené dýně Marina di Chioggia

Dýňová delikatesa za pár minut? Ano! Uvařte krém ze zelené dýně. Přišla k nám z Itálie, z města Chioggia. Je sladká a masitá a jako ostatní dýně je to léči...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Rychlá letní polévka s řasou wakame

Toto je skvělá polévka pro teplé dny. Je lehounká, protože není dělaná na tuku, je rychlá a chutná. Můžete ji posnídat i poobědvat. Máte-li po ruce dýni a ...