Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jsou naklíčené luštěniny stravitelnější?

Janu zajímá, zda je možné luštěniny před vařením nechat trochu naklíčit a jestli nepřichází o důležité živiny, když luštěniny odslupkuje.

Dobrý den,

vím, že kompletní talíř by měl obsahovat luštěninu. Mojí maminku, ale i toto malé množství luštěniny nadýmá a trápí. Zkusila jsem tedy luštěninu naklíčit (jen 1 mm klíček) pak uvařit, ještě horkou přelít studenou vodou, promnout aby se oddělila i šlupka a tu šlupku vyhodím. Teprve takto upravenou luštěninu jíme. Neztratí luštěnina tímto procesem nějaké důležité látky?

děkuji Jana 

Milá Jano,

předně Vás musíme pochválit, že se i s maminkou snažíte dodržovat kompletní talíř a konzumujete luštěniny. Luštěniny jsou výborným zdrojem kvalitních bílkovin, ale může se stát, že při přechodu na zdravou stravu mohou, po nějaký čas, způsobovat nadýmání. Slupka luštěnin obsahuje oligosacharidy, které se ve střevech štěpí na škroby, ty velmi rychle kvasí, což způsobuje právě nadýmání.

Máčení luštěnin je výborný způsob, jak tyto obtíže zmírnit a zároveň zvýšit jejich nutriční hodnotu. Jakmile voda naštěpí složité sacharidy, vzroste podíl vitamínů, zvýší se stravitelnost, zaktivují se enzymy a rozloží se antinutriční látky. Navíc se do vody vyplaví až 40 % oligosacharidů, proto je důležité vodu před vařením vyměnit.

Pokud necháte luštěniny mírně naklíčit, budou zase o něco lépe stravitelnější. V rostlině slouží alfa‑galaktosidy, což jsou právě problematické oligosacharidy, jako zdroj energie, a ty se během klíčení spotřebují. V naklíčených luštěninách jsou nadýmavé látky až o 80 % nižší.

Nejlepší způsob je luštěniny namočit na půl dne do misky s vodou, pak vodu slít, luštěniny dobře propláchnout a nechat je krátce klíčit. Důležité je nezapomenout dvakrát denně propláchnout čerstvou vodou. Když se objeví první klíčky, asi do velikosti 1-2 mm, je potřeba luštěniny uvařit.

Odslupkování luštěnin bych při potížích s nadýmáním doporučila. Ve slupce se nachází nejvíc nadýmavých látek a zbavením se slupky, předejdete těmto potížím. O vlákninu, která je součástí slupky, se není potřeba obávat, pokud jíte podle našich receptů, máte ji dostatek.

Pro maminku by na začátek dobré zařadit zpracované luštěniny, které nenadýmají (tofu, tempeh)nebo luštěniny, které nadýmají minimálně. Patří sem loupaná červená čočka, kterou při potížích s trávením také máčíme, ale pozor, nemá už schopnost klíčit. Dále jsou vhodné fazole adzuki, které neobsahují puriny a mungo fazolky. Luštěniny střídejte a postupujte pomalu od těch nenadýmavých a malých jako je čočka a cizrna až k více nadýmavým a velkým jako jsou fazole. Ty je potřeba nejen dobře namočit, naklíčit a uvařit, ale také důkladně rozkousat. A pozor – syrové fazole jsou jedovaté, takže nejíst bez uvaření!

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klíčím co se dá a nově objevuji svět microgreens. Obsahují hlavně chlorofyl, kterého máme velmi málo.

Marcela
2. 3. 2018

Vím že ředkvička není luštěnina :-), ale vždy si jí dávám, když jí vege restaurace má v nabídce. a naklíčená mi velmi chutná. Ale vůbec netuším, jak na ní, kde koupit semínka, jestli ta běžně v zahradnictví, nebo jestli na naklíčení jsou určena nějaká speciální. Máte s klíčením ředkvičky zkušenost?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

87
10

Jak klíčit semínka a vše o klíčení

Klíčky jsou hotový poklad. Zařadit klíčky do jídelníčku je ideální a také levný způsob, jak po zimě obohatit stravu o vydatnou porci vitaminů a minerálů. N...
30
9

Zelené výhonky čočky

Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své deto...
40
29

Klíčíme semínka ředkvičky

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podpor...
36
4

Klíčíme cizrnu

Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i n...
42
16

Čerstvé natě snadno, rychle a levně

Čerstvé natě plné vitamínů můžete mít snadno a rychle bez dalších výdajů. Stačí šikovně recyklovat zbytky zeleniny, kterou použijete při vaření. “Prd...
3
5

Výhonky vojtěšky Alfalfa

Vojtěšku můžete naklíčit a jíst mladičké výhonky s bílými stonky nebo ji můžete nechat růst v květináči a stříhat mladé rostlinky do salátů, jako posypku n...