Klíčíme čočku » Jíme Jinak

Klíčíme čočku

Autor , Rubrika Zelenina, Luštěniny, Recepty, 13.03.2017

Štítky:, , , , ,

Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které nám vyraší, když ji nebudeme stíhat jíst. Jako všechny čerstvé klíčky, i čočkové posilují imunitu, detoxikují organismus a nenadýmají.

Výhoda naklíčené čočky

U naklíčené čočky platí to, co u všech ostatních naklíčených semínek. Během procesu klíčení se vzbudí spící energie, semínko začne růst a množství vitamínů a enzymů zmnohonásobí svůj objem. Budeme-li klíčky jíst, dostaneme právě tuto vitální energii, posílíme imunitu a pomůžeme tělu zbavit se škodlivých látek.

Naklíčená čočka je nejen chutná, ale také bohatá na vitamíny C, E a minerály, které vznikají v novém klíčícím životě semene. Obsahují také velké množství exogenních enzymů, které podporují ozdravné procesy v těle a dobře působí i na úbytek váhy.

Kolik klíčků sníst

Protože klíčky mají osvěžující až ochlazující charakter, nejíme je na hrstě. Stačí lžíce denně. Je to ideální doplněk výživy. V chladných dnech je přidáváme do horkých pokrmů jako posypku.

Co s klíčky

Klíčky můžete jíst syrové nebo je v zimě přidávat do horké polévky či jako posypku na pokrmy. V létě jsou výborné do salátů. Můžete si je nechat jako malé občerstvení a zobat je samotné v momentě, kdy vás honí mlsná. Když to s množstvím klíčků přeženete a nestíháte je jíst, přidejte je do do rizota nebo je rozmixujte do zeleninové krémové polévky či omáčky. Rozhodně nemá význam nadělat si klíčky do foroty a dát je do mrazáku, to bychom všechnu tu čerstvost a cenné živiny pěkně umrtvili.

Co s lístečky

Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je na světle – vyrostou vám lístečky. V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky, což na jaře potřebujeme víc než kdykoliv jindy v průběhu roku. Když už má čočka lístečky, není semínko a kořínek příliš chutné, proto se zaměříme na čerstvou zelenou nať a použijeme ji jako posypku na polévky, obiloviny, zeleninu, do salátů či na pomazánku. 

V čem klíčit

Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem. To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků.

Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte „na hlavu“, aby odtekla přebytečná voda. Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.

Postup

  1. Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca trojnásobek.
  3. Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
  5. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. My je jíme už od prvního dne, když začnou pukat slupky.
  6. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.
  7. Pokud nám rostou lístečky, stříháme natě a používáme jako zelenou posypku.

Co se dá ještě klíčit

Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny (u loupaných už klíček vypadl a není, co by vzešlo) jako je mungo, hrách a cizrna. Pozor ne velké fazole, jsou špatně stravitelné! Můžeme také klíčit semínka zelenin (brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena. Pozor však na semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny, ta se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit.

Jakou čočku klíčit

Klíčit můžete všechny druhy čočky. Zelenou, hnědou, černou i červenou. Každá má svoje výhody ve vyšším obsahu určitých látek.  Červená je například bohatší na železo, vidíte ji na fotkách.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se klíčky povedly a jak vám chutnaly!

  • Seriál ZDARMA: Jak na jaro

    Jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc.
    Stáhněte si nový seriál na jaro a zjistěte

    • Klíčové souvislosti pro biologické jaro
    • Jaký by měl být ideální jarní režim
    • Získejte postní jarní jídelníček k pročištění těla
    • Nákupní seznam k jídelníčku
    • Video, jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc
    Přihlaste se o seriál právě teď.

    Stáhnout zdarma
  • 3 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Xandra

    ahoj 🙂 Včera se ke mně dostala informac,e že luštěniny jsou silně kyselinotvorné, nevím proč, ale považovala jsem je automaticky za zásadu. Dotazovala jsem se, zda jsou kyselinotvorné i v naklíčeném stavu, odpověd zněla, že ano, až na jisté fazole, Mohu poprosit i o Váš názor? Zde bych si zase automaticky myslela, že jde o zásadu :)Zřejmě mylně, děkuji 🙂

    Jj, zkusila jsem klíčit. Na sítku. Jenže nějakém kovovém a mungo v místě kontaktu se sítkem zčernalo. Tak takové to běžné sítko nebrattttt.

    To je zajímavá informace, díky! Je fakt, že tu i kovové mám, ale nějak mě nenapadlo ho použít. Ač nejsem fanda plastu, tak na ty klíčky ho beru,když je klíčící miska plná něčeho jiného. Takže kovové nebrat, ok.

    Jíme Jinak