Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kmínové bezlepkové knedlíky

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Kmínové knedlíky jsou príma zpestření, vyzkoušejte.

Ingredience
pro 8 šišek
  • 1 hrnek uvařené rýže
  • 1 hrnek uvařených jahel
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • špetka soli
  • 1 hrnek horké vody
  • voda a sůl na vaření knedlíků

Preferuju českou kuchyni, suroviny v jídelníčku jsem neznala, ale měla jsem motivaci zlepšit si zdraví, tak jsem zašl...

Postup
  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
  2. Do mísy dáme rýži, jáhly, špetku soli a rozmixujeme na kaši, pokud je potřeba, přidáme trochu horké vody.
  3. Do vzniklé kaše nasypeme mouku a kmín a vypracujeme tuhé těsto.
  4. Mokrýma rukama tvarujeme koule a dáváme do vroucí vody.
  5. Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.
Praktické
  • My jsme měli zbytek rýže a jahel vařených společně se lněným semínkem, není třeba kvůli knedlíku vařit extra jáhly a extra rýži, použijte zbytky, které máte po ruce.
  • Vodu i mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
  • Mokré ruce jsou důležité, jinak budete mít těsto všude, ale nebudete mít knedlík.
Obměna

Do knedlíků můžete zapracovat jakékoli zbytky obilí a mouku můžete i jinou celozrnnou, podle zvoleného obilí pak bude knedlík bezlepkový nebo lepkový.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak jsem zatím měla nejoblíbenější z krup nebo rychlé z vloček. Ale tyto jsem udělala jen z rýže a moc se povedly. Mňam.

Trochu mi chybí orientační čas vaření knedlíků, vařím něco mezi 5 až 10 minutami, popř. jeden vytáhnu a rozkrojím, zda vypadá uvařeně apod. Asi záleží i na konkrétním druhu použitých obilovin, množství a druh mouky, množství vody, celkové konzistenci těsta na knedlíky apod. :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kukuřičná polenta s bršlicí a rýží

Dnešní teplé počasí mě přivedlo při přípravě oběda na kukuřici. Neměla jsem namočenou naši oblíbenou krupici, tak jsem sáhla po instantní polentě a přidala...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...
22
19

Malinový krém

Začíná sezóna malin a tak jsem jsem pro vás vymyslela nový recept s tímto vynikajícím ovocem. Vznikl vlastně velmi originálně. Sotva jsem vlekla těžkou taš...

Kukuřičná polenta se sezamem

V horkých dnech je kukuřičná polenta moje nejmilejší obilovina. Uvařím ji celý plech a mám na dvě jídla vystaráno. Vaří se sama, takže je to skoro bez prác...

Kroupové placky s kopřivou

Rychlé placky s nášupem jarních kopřiv, to je ta pravá jarní fitness strava.