Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Knedlík z bezpluchého ovsa vařený v páře

Uvařeno
bez vajec
sezóna podzim
děti od 1 roku

Tenhle knedlík z celého zrna je mnohem sytější než klasika z bílé mouky. Tenhle knedlík je celozrnný, bez vajec, bez droždí, nekynutý, za to velmi sytý. Místo svíčkové se šesti vám budou stačit tři kousky. A kromě toho, že se dobře najíte, dostanete i cenné minerály z celého ovesného zrna.

Ingredience
2 šišky
  • 1,5 hrnku bezpluchého ovsa (může být kombinace s rýží či jiným obilím)
  • sůl
  • pohanková mouka na zahuštění (asi 10 lžic)
  • půl lžičky kurkumy (pro barvu)

Nadšení střídají slzy. Tak nějak by se daly popsat moje začátky, když jsem doma udělala revoluci a začala jíst jinak....

Jak připravit ovesný knedlík z celého ovsa

  1. Oves (případně oves s rýži či jinou kombinaci obilí) propláchneme ve vodě a namočíme do 4 hrnků vody přes noc nebo alespoň na pár hodin.
  2. Uvaříme v namáčecí vodě s trochou soli do měkka buď v běžném hrnci (cca 1 hodina) nebo v tlakovém (cca 40 minut).
  3. Necháme obilí vychladnout tolik, abychom v něm udrželi ruku.
  4. Pomocí ponorného mixéru nahrubo pomixujeme – párkrát v hrnci zmáčneme mixování, aby byla část rozmixovaná a část byla celá zrna.
  5. K obilí přidáme sůl (cca půl lžičky), pro žlutou barvu kurkumu a pohankovou mouku. Té dáme podle potřeby, těsto by mělo být tužší a nemělo by moc lepit.
  6. Dobře propracujeme. Pokud je obilí hodně mokré, je potřeba mouku přidat.
  7. Namočíme si ruce do studené vody a mokrýma rukama vytvarujeme dvě šišky.
  8. Vaříme v páře buď na pařáku s pečícím papírem, aby těsto neproteklo, nebo šišky zabalíme do utěrky a napařujeme pod pokličkou na mírném plameni asi 45 minut. Dejte pozor aby jste měli dostatek vody pod knedlíkem a nevyvařila se vám!
  9. Na závěr pokličku odklopíme a necháme ještě 15 minut dovařit bez pokličky, čímž vršek knedlíku oschne a bude se lépe porcovat.
  10. Po uvaření necháme knedlík trochu vychladnout, aby se lépe krájel. Porcujeme nožem, nebo nití.

Praktické

  • Skvěle se hodí k svíčkové, rajské či koprové omáčce. Hodí se všude tam, kde byste si dali českou klasiku. My ho jíme třeba jako svatomartinské jídlo Huso-knedlo-zelo. Dají se z něho dělat rychlé večeře, když ho máte uvařený v lednici po ruce.
  • Pokud máte zbytky již dříve uvařeného ovsa nebo jiného obilí, je potřeba ho s trochou vody zahřát, lépe se s ním pracuje. Ale pozor na množství vody – čím více vody, tím více mouky bude potřeba přidat.
  • Knedlíky většinou uvařím den dopředu, šišky schovám v lednici a krájím je až před ohříváním v páře. Jdou perfektně porcovat, když jsou vychlazené.
  • Knedlíky můžete pro ohřátí napařit nebo je můžete orestovat na troše tuku, případně dát do trouby pod gril.

Obměna

  • Místo v páře můžete knedlíky vařit v osolené vroucí vodě. Aby se nepolámaly, udělejte raději víc menších šišek.
  • Místo bezpluchého ovsa můžete použít bezpluchý ječmen, kroupy nebo celozrnnou rýži (dostanete bezlepkovou variantu).
  • Kurkumu můžete vynechat, naopak můžete přidat oblíbené koření jako třeba kmín nebo koriandr. Knedlíky pak budou chutnat více jako chléb.

Děti

  • Knedlíky jsou vhodné pro děti od 1 roku, menším děláme bezlepkové a těm nejmenším vůbec nedáváme kvůli mouce. Pokud však děti běžně jedí pečivo, knedlíky a sušenky, můžeme i těm nejmenším dát tuto zdravou celozrnnou verzi.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pokud bych napařovala v páře na pečícím papíře nebo v utěrce, tak bych měla strach, že se chemikálie z pečícího paíru nebo z utěrky dostanou do knedlíku.

Já vařila oves i se solí,pak jsem těsto už nesolila, a vařila jsme asi 4 cm knedlíčky do vyplavání, a dobrý, možná jsou takové tužší, nevím, jak mají vypadat, ale dobrý..:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

8
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.
55
67

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.