Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Koprová omáčka z cukety a petržele

Uvařeno
bez sóji
bez vajec
sezóna jaro

Milujeme koprovou omáčku a máme nadbytek cuket. Takže děláme koprovku poměrně často a v různých kombinacích. Dneska byla cuketa a petržel a zase jí nebylo dost :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • 1/2 cukety
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 lžíce sladěnky
  • 3 stonky čerstvého kopru
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Tohle jaro jsem už nevěděla, co sama se sebou. Měla jsem neustále nafouklé břicho, špatnou náladu a byla jsem protivn...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu neloupeme).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Nasekáme kopr.
  6. Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dosladíme sladěnkou, dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
  7. Na závěr přidáme sekaný kopr.
Praktické

 

Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme kopr.

Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.

Začátečníkům může přijít omáčka příliš zeleninová, proto si mohou chuť vylepšit přidáním rostlinné smetany. Přidáváme do vypnuté omáčky, aby se nesrazila.

Pokud chceme zachovat bílou barvu omáčky, oloupeme cuketu.

Obměna

Místo petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina.

Děti

Takto připravenou bezmasou koprovku je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
25. 5. 2023

Mnaaaaam ♥️

Výborný.. jen místo sladěnky dávám kešu oříšky 😋 se seitanovými pečenými plátky. 😍 a rychlým ovesným knedlíkem. Máte ty recepty vymazlený. Děkuju❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.