Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Koprová omáčka ze zelí a petržele

Uvařeno
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Máme moc rády koprovou omáčku. Kdysi jsme byly překvapené, že koprovka jen ze zeleniny a trochy rostlinné smetany je mnohem lepší, než ta, co jsme znaly z dětství. Další varianta zdravé koprovky, tentokrát ze zelí, vás jistě také příjemně překvapí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek raného zelí
  • 1 větší cibule
  • 1 střední petržel
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • 1 balení tofu (s mořskou řasou, chilli nebo uzené)
  • kopr
  • 6 PL lžic rostlinné smetany

Čtenářka Renáta pochází ze sudetské oblasti Čech, kde jsou kornouty do školy tradicí. Babička dodnes vzpomíná na to, ...

Postup
  1. Nakrájíme cibuli, zelí a petržel na větší kusy a dáme na zahřátý olej do hrnce spolu se solí a chvíli restujeme.
  2. Přidáme asi deci vody nebo zeleninového vývaru a necháme 15 minut pod pokličkou podusit. Mezitím si nakrájíme kopr na jemno.
  3. Uvařenou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou omáčku, vodu nebo vývar přidáme podle potřeby, aby nebyla moc hustá.
  4. Do rozmixované omáčky přidáme nakrájený kopr a minutu povaříme.
  5. Odstavíme z ohně, přidáme smetanu, dochutíme umeoctem, můžeme přidat i pár kapek jablečného octa.
  6. Do hotové omáčky dejte prohřát tofu nakrájené na plátky. Na fotce je tofu s chilli. Podáváme s knedlíkem, na obrázku je polentový knedlík.
Praktické

Zeleninu není potřeba krájet na pravidelné tvary, stejně ji budete mixovat.

Rostlinou smetanu nedávejte do vařící se omáčky, mohla by se srazit.

Nezapomeňte přidat na talíř i trochu syrové zeleniny a kvašené.

Obměna

Místo tofu lze použít tempeh nebo seitan.

Děti od jednoho roku

Zeleninu restujeme na minimum oleje s troškou soli. Nedáváme rostlinnou smetanu. Tofu použijeme bílé, které předem lehce povaříme nebo napaříme. Po umixování, před ochucením pro dítě odebereme zvlášť a sobě pak dochutíme umeoctem a smetanou.

Děti od roka a půl a starší

Takto připravenou bezmasou koprovku je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Tofu použijeme s mořskou řasou nebo uzené či marinované.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Výborná omáčka 😋 Manžel sice kopr nemá rád, tak jsem mu odebrala a ochutila křenem. Já s mamkou máme koprovku rády. Takže spokojenost na všech frontách 😀 K tomu knedlíky ze zbytku krup a rýže 😉 Moc jsme si pochutnali. Děkujeme 😊

Mila Beata
29. 7. 2023

Teda luxusní omáčka , mnaaaam ♥️ měli jsme s pecenym kvetakem, salat s kokosovo mátovou zálivkou

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...
55
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...