Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Krémová cizrna na paprice

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Lahodně jemná a krémová omáčka, které jistě neodoláte a potěšíte s ní i ty, kteří jinak cizrnu nejí.

Ingredience
na 2 porce
  • uvařená cizrna + voda z vaření cizrny
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 větší mrkev
  • kus pórku
  • pár kusů růžičkových kapustiček (není nutné)
  • 1 lžíce sladké papriky
  • tofunéza nebo rostlinná smetana dle chuti
  • k dochucení: umeocet / citronová šťáva

Markétu trápilo, že jsou děti pořád nemocné, tak se rozhodla změnit jídelníček. Jak to zvládl manžel? Jaké byly jejic...

Jak připravit cizrnu na paprice

  1. Nakrájíme zeleninu – cibuli na měsíčky, mrkev i pórek na sirky (nebo šikmá kolečka), kapustičky na půlky.
  2. Na oleji zpěníme cibulku se špetkou soli.
  3. Přidáme nakrájenou zeleninu a orestujeme.
  4. Zasypeme paprikou a půl minuty restujeme.
  5. Zalijeme vývarem z cizrny (nebo zeleninovým, případně vodou).
  6. Dusíme cca 10 minut, až je zelenina měkká.
  7. Část cizrny necháme v celku, druhou část rozmixujeme na jemné pyré.
  8. Vmícháme obě cizrny (pyré i celé kuličky).
  9. Pokud by směs byla pořád tekutá, zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vodě.
  10. Dochutíme umeoctem a případně i citronovou šťávou.
  11. Zjemníme tofunézou nebo rostlinnou smetanou, ale pokrm je dobrý i bez toho.
  12. Podáváme s obilovinou.

Praktické

  • Omáčka je výborná například ke knedlíkům nebo těstovinám. Můžete k ní ale podávat jakoukoliv obilovinu (třeba posypanou gomasiem), placky nebo kváskový chléb. Na obrázku vpravo byla podávaná ještě s tempurou (cibule v těstíčku).
  • Chutná i těm, kteří jinak cizrnu nebo zdravou stravu moc nemusí. Připomíná kuře na paprice.

Obměna

  • Místo mrkve můžete použít dýni. Pórek nahradí třeba zelí, jarní cibulka nebo kapusta. Experimentujte s vlastními kombinacemi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recept. :-) Místo mrkve jsem dala červenou papriku a k tomu domácí kváskový chléb, výsledek nám moc chutnal.

Opravdu moc dobré, dnes s jáhlovým knedlíkem.😁

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.