Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová polévka z fazolek mungo

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
děti od 2 let

Krémová fazolová polévka z mungo fazolek se sezamovou pastou tahini a pár kapkami citronu vás překvapí svoji sytou a lahodnou chutí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 velká cibule
  • 1 hrnek brokolice
  • 2 hrnky uvařených mungo fazolek
  • 1 vrchovatá lžíce tahini
  • 3/4 litru horkého vývaru nebo vody (lze použít i vodu z mungo)
  • sůl
  • na dochucení: umeocet a trocha citronové šťávy
  • na ozdobu: naklíčená řeřicha

Chcela som sa zbaviť únavy, mala som oslabenú slinivku, takže reflux a nepríjemný pocit po najedení. Tiež som jedla d...

Jak připravit mungovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Mezitím nakrájíme cibuli a brokolici.
  3. Do horkého vývaru dáme cibuli, brokolici, sůl a uvařené mungo fazole. Vaříme asi 15 minut.
  4. Nakonec dámě vrchovatou lžíci Tahiny (sezamové máslo)a pak celý obsah hrnce rozmixujeme. Nemusíme mixovat úplně dohladka, nám chutná, když jsou v polévce trochu kousky.
  5. Dochutíme podle chuti umeoctem a citronovou šťávou. K polévce jsou výborná opražená semínka a klíčky.

Obměna

  • Zajímavou chuť dostane polévka s vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.
  • Místo fazolí mungo můžete použít i cizrnu, adzuki nebo malé bílé fazole.

Praktické

  • Fazole mungo se lépe vaří, když se na pár hodin nebo přes noc namočí. Není je nutné ani vařit v papiňáku.
  • Protože se polévka mixuje, není nutné krájet cibuli na drobno, klidně stačí větší kusy.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 14 měsíců. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme tahini a umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.
  • Pro děti od 2 let už můžeme dochutit umeoctem a Tahini, ale jen v malém množství.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak ta byla opravdu luxusní 👌 Jen jsem tu cibulku osmahla na oleji a místo mungo jsem dala zbytek bílých fazolí. Výborná, děkujeme 😊

Nemixovala jsem a přidala ještě česnekové miso… Mňam! 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

25
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.