Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Kroupová polévka s řepou a kapustičkami

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Červená řepa se tuto sezónu pro mě stala favoritem. Kromě toho, že snižuje krevní tlak, má i skvělé účinky na naši pleť.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kapustiček
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1 menší červená řepa (100 g)
  • hrnek uvařených krup
  • lžíce ovesných vloček
  • 1 větší stroužek česneku
  • 2 bobkové listy
  • půl lžičky majoránky
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • umeocet
  • na ozdobení: petrželka, pražené semínko

Stáně byste těžko hádali, že jí bude v září 40 let. Před nedávnem se přihlásila do on-line k...

  • 1 hrnek kapustiček
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1 menší červená řepa (100 g)
  • hrnek uvařených krup
  • lžíce ovesných vloček
  • 1 větší stroužek česneku
  • 2 bobkové listy
  • půl lžičky majoránky
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • umeocet
  • na ozdobení: petrželka, pražené semínko

Postup
  1. Pokud nemáme uvařené kroupy, namočíme je na pár hodin nebo přes noc a uvaříme do měkka.
  2. Ohřejeme zeleninový vývar nebo použijeme horkou vodu.
  3. Mrkev, petržel a červenou řepu nastrouháme na hrubo na struhadle nebo v mixéru.
  4. Větší kapustičky nakrájíme napůl, menší necháme vcelku.
  5. Zeleninový vývar přivedeme k varu, osolíme a přidáme nastrouhanou zeleninu a kapustičky, ovesné vločky, česnek a bobkový list.
  6. Vaříme 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Ke konci varu přidáme kroupy a majoránku.
  8. Dochutíme trochou umeocta.
  9. Na závěr ozdobíme restovanou mrkví a zelenou petrželkou. Můžeme posypat praženým semínkem.

Obměna

Místo krup můžeme použít jakoukoliv jinou uvařenou obilovinu.

Pokud bychom chtěli obilovinu uvařit zároveň v polévce, použijeme takovou, která má krátkou dobu varu – amarant, quinoa, kuskus, bulgur, bílá rýže, jáhly.

Děti od roka

Polévku vaříme jen s malým množstvím soli, šetříme dochucovadly a vynecháme česnek.

Děti od 2 let

Mohou polévku podle receptu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná polívčička 😊 Děkujeme 🙂

Vyborna polivecka a prekvapive rychle uvarena :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Sytá polévka, která může nahradit i oběd do práce.

Kulajda jinak

Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a nen...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.