Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rolky a palačinky

Křupavé zeleninové závitky

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Ingredience
pro 4- 6 závitků
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • půlka bílého zelí (letní nebo špičaté)
  • 4 - 6ks rýžového papíru
  • 3 polévkové lžíce Tofunézy nebo Sojanézy
  • olej
  • sůl
  • umeocet

Gynekolog mě chtěl poslat kvůli myomu na operaci. To jsem nechtěla, měla jsem před svatbou a plánovala rodinu, což by...

Postup
  1. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, zelí nakrouháme na jemné proužky, mrkev nastrouháme nahrubo. (Zelí a mrkev jsem strouhala v robotu.)
  2. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  3. Na dno woku dáme asi 3 polévkové lžíce oleje, přidáme cibuli, mrkev, sůl a společně chvíli restujeme. Po pár minutách přidáme i nakrouhané zelí. Restujeme asi 10 minut do změknutí zeleniny.
  4. Přidáme 3 lžíce Tofunézy a dobře promícháme. Ochutnáme a případně trochu dosolíme lžičkou umeocta.
  5. Rýžový papír namočíme do vlažné vody. Ideální je použít větší talíř a nechat ho pár minut nasáknout. Papír změkne. Změklý papír opatrně přesuneme na druhý talíř, kde papír naplníme. Do prvního talíře zatím namočíme další kus rýžového papíru, aby nám změkl.
  6. Doprostřed papíru dáme část zeleninové směsi, papír zabalíme do ruličky a dáme na plech s pečícím papírem.
  7. Postupně naplníme všechny rýžové papíry a narovnáme je na plech.
  8. Do hrnečku si dáme pár lžic oleje a pomocí mašlovačky potřeme všechny závitky.
  9. Dáme je zapéct do trouby asi na 20 minut. Jestli jsou hotové poznáte podle toho, že na povrchu zezlátnou.
Kombinujeme
  • Závitky můžeme podávat samostatně jako svačinu nebo předkrm.
  • Pokud je použijete jako součást hlavního jídla, doporučujeme k nim přidat obilovinu (rýži, bulgur…), kvašenou zeleninu a zeleninový salát.
Praktické
  • Při balení závitků doporučujeme ohnout nejprve okraje dovnitř a pak přeložit horní okraj přes závitek a nakonec zarolovat spodní.
  • Snažte se závitky dobře utahovat a po přenesení na plech je otočte spojem dolů.
Obměna
  • Do závitků můžete dát jakoukoliv kombinaci zeleniny.
  • Skvělé je přidat i strouhaný tempeh nebo uzené tofu.
  • Závitky lze i smažit ve vysoké vrstvě oleje, ale tuto úpravu doporučujeme spíše v zimě.

Děti

Závitky jsou vhodné v malém množství pro děti od 1,5 roku. Použijeme minimálně oleje, soli a dochucovadel.

Děti od 2 let mohou závitky s námi.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Chutnalo to 100x líp, než na fotce vypadá 🤩

Moc jsme si pochutnali :)
Naposledy jsem závitky dělala před 2 lety.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

55
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.