Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kukuřičná polenta s řasou Arame

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Kukuřičnou polentu v horkých dnech milujeme teplou i studenou, na sladko i na slano, k omáčce i místo chleba s pomazánkou. Už jsme v ní měli ledacos, dnes jsem pro změnu dala řasu Arame. Vypadalo to zajímavě a chutnalo dobře (řasa nebyla v polentě cítit), dokonce i děcku, které řasy zrovna nemusí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 2 lžíce řasy Arame
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • špetka soli

Když jsem byla darovat krev, doktorka mě upozornila, že moje krvinky nejsou v pořádku. V té době jsem mívala často oš...

Postup
  1. Do hrnce dáme vodu a kukuřičnou krupici a necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
  2. Ve stejné vodě přivedeme k varu se špetkou soli a řasou Arame.
  3. Na mírném plameni BEZ MÍCHÁNÍ vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  4. Odstavíme, promícháme a vlijeme na plech nebo pekáš a necháme vychladout.
  5. Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.

Praktické

Pokud nenamočíte, také se uvaří. Máčením zlepšujeme stravitelnost, na chuti to však nepoznáte. Takže než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.

Pokud velmi spěcháte, můžete poutíž i instantní polentu, kterou budete mít uvařenou za 3 minuty. Ale méně drží tvar, počítejte s tím, že dostanete spíš kaši než krájitelnou hmotu.

Kombinujeme

Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.

Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

 

Do polenty můžeme dát, cokoli máme rádi. Bude pokaždé jiná a v kuchyni bude legrace.

Děti

Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

janajanička
21. 10. 2016

Mám moc ráda polentu zalitou v agaru na sladko jako sladké jídlo nebo svačinku.

Gabriela
16. 9. 2016

A jak prosím děláte polentu na sladko? Děkuji :-)

Ukázat další komentáře