Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kukuřičná polenta – základní recept

Uvařeno
bez lepku

Kukuřičná polenta je oblíbená příloha. Po všech těch zrníčkách je tu najednou zcela jiná konzistence. Většinou ji používáme tam, kde bychom si běžně dali knedlík. V zimě ji připravujeme v troubě nebo už uvařenou ogrilujeme. Můžeme si ji dát na sladko nebo na ni namazat pomazánku místo pečiva. Polenta je prostě multifunkční pokrm.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • špetka soli

Ráda bych se s vámi podělila o mé dosavadní zkušenosti s Jíme jinak a posledním Podzi...

Postup
  1. Do hrnce dáme vodu a kukuřičnou krupici a necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
  2. Ve stejné vodě přivedeme k varu se špetkou soli.
  3. Na mírném plameni BEZ MÍCHÁNÍ vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  4. Odstavíme, promícháme a vlijeme na plech nebo pekáč a necháme vychladout.
  5. Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.

Zimní úprava

  • Postup je stejný jen nevaříme v hrnci na plotně, ale nalijeme na plech nebo pekáč odpovídající velikosti a pečeme cca 50 minut na 180 °C.

Praktické

  • Pokud nenamočíte, také se uvaří. Máčením zlepšujeme stravitelnost, na chuti to však nepoznáte. Takže než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.
  • Pokud velmi spěcháte, můžete použít i instantní polentu, kterou budete mít uvařenou za 3 minuty. Vodu dejte podle návodu, prodávají se různé druhy, některé se vaří jen minutu.
Kombinujeme
  • Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
  • Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

  • Do polenty můžeme dát, cokoli máme rádi. Bude pokaždé jiná a v kuchyni bude legrace.
Děti
  • Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mně ta polenta nedrží 😁, asi moc vody nebo nevím, co dělám špatně. Asi víc vyvařit, ale to už se mi zas přichytavali ke dnu. Máte nějakou fintu? Děkuji

Právě jednu várku dojídáme, v posledních dvou týdnech ji na odlehčení mám častěji, miluju ji ke koprové omáčce :).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Kroupové placky s kopřivou

Rychlé placky s nášupem jarních kopřiv, to je ta pravá jarní fitness strava.

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...