Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Kulajda jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a není po ní těžko. V téhle polévce sní houby i naše mladší dcera, která je jinak nerada. Tak moc jí chutná. Ostatně jako nám všem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek sušených hub
  • 1 hrnek vody
  • 1 cibule
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • 3 petržele
  • kousek dýně pokrájené na kostičky
  • 1 lžička  kmínu
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 snítky kopru
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička umeocetu

Do kurzu jsem šla s velkým respektem a obavami, ale výsledky jsou skvělé. Shodila jsem, naučila se skvělé recepty bez...

Postup
  1. Předem namočíme sušené houby v hrnku vody.
  2. Dáme ohřát vývar, a očistíme zeleninu.
  3. V druhém hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme petržel a společně restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 20 minut na mírném plameni pod pokličkou.
  6. V hrnci od vývaru dáme vařit houby i s namáčecí vodou spolu s dýní, kmínem a bobkovým listem.
  7. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut, aby se houby dobře uvařily.
  8. Nasekáme kopr na jemno.
  9. Petržel odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérem do hladka, přidáme vodu z hub, houby necháme v hrnci.
  10. Do krémové polévky přidáme uvařené houby, uvařenou dýni, nasekaný kopr a dobře promícháme.
  11. Podle chuti přidáme jablečný ocet, smetanu, případně trošku umeocta.
Praktické
  • Pokud chcete ušetřit jeden hrnec a nemáte rádi houby v kuse, klidně vše uvařte v jednom hrnci a rozmixujte společně – polévka bude chutnat po houbách, ale nebudete je muset kousat. Bude mít tmavší barvu než klasická smetanová kulajda.
  • Máte-li čerstvé houby, není třeba je namáčet, pouze je podusíte na trošce oleje, jinak postupujete stejně.
Obměna
  • Místo dýně můžeme dát kedlubnu nebo tuřín. Dýně nám v receptu nahrazuje brambory a opticky i žloutek z vejce.
  • Část petržele můžeme nahradit kedlubnou, cuketou, zelím či jinou světlou zeleninou.

Děti

 

Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme koření, sůl, olej a houby. Můžeme se s nimi snadno najíst tak, že jim nabídneme rozmixovanou petržel uvařenou bez tuku a soli, přidáme vařenou dýni. Odebereme porci pro ně a pro sebe dochutíme podle potřeby. Houby dáme jen dětem, které už umí kousat.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

62 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
2. 4. 2024

Po delší době oblíbená polévka 🙂

Je to skutečně výborný recept na kulajdu! Celá rodina si pochutnala. Vybíravá dcera si přidala další dva talíře! Děkuji ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Taro bramboračka

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.