Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Kvašená červená řepa s křenem

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka

Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v tomto pickles je úžasným lékem pro imunitu a celé naše tělo. Není třeba mít doma žádný kvašáček, fermentovanou zeleninu můžete udělat i v obyčejné sklenici.

Ingredience
  • 1/2 hlávky bílého zelí (cca 600 g)
  • 2 červené řepy (cca 400 g)
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • 1 lžička soli
  • (můžete přidat hořčičné semínko nebo kmín)

Ubehlo veľa mesiacov, čo ma kamarátka pozvala do Jíme Jinak a budem jej za to navždy vďačná. Taktiež patrím medzi veg...

Jak připravit křenové pickles

  1. Zelí nakrouháme/nakrájíme najemno.
  2. Řepu nastrouháme nahrubo.
  3. Křen nastrouháme najemno.
  4. Vše smícháme spolu se solí (případně i kořením) a čistýma rukama mačkáme tak dlouho, dokud zelenina nepustí dostatečné množství šťávy.
  5. Zeleninu po vrstvách mačkáme do kvašáčku nebo větší sklenice.
  6. Každou vrstvu stlačíme tak, aby pustila šťávu.
  7. Poslední vrstvu stlačíme, položíme na ni list zelí nebo z jakékoliv jiné zeleniny a položíme na něj těžký předmět (čistou sklenici naplněnou vodou, kámen aj.), aby vystoupila šťáva napovrch.
  8. Veškerá zelenina ve sklenici musí být ponořená ve vodě, jinak začne plesnivět.
  9. Nechejte kvasit v pokojové teplotě 5-7 dní (dle teploty, v létě kratší dobu), v průběhu ochutnávejte.
  10. Hotové pickles uskladněte v lednici ve sklenici uzavřené víčkem.
  11. Vydrží několik týdnů.

Praktické

  • Pokud by bylo šťávy v pickles málo, dolijte ji vodou.

Obměna

  • Toto pickles je výborné i s najemno nastrouhaným jablíčkem (1-2 ks), přidejte ho v kroku 4. a vše smíchejte.
  • Do pickles můžete přidat i cibuli – bílou, žlutou nebo červenou (např. 3 ks).

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

vyzkouším ,už mám ingredience koupené😁.

Mila Beata
14. 2. 2022

Už se těšíme ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....
13
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...