„Kvaška“ – presovaný salát » Jíme Jinak

„Kvaška“ – presovaný salát

Autor , Rubrika Saláty, Zelenina, Recepty, 17.07.2017

Štítky:, , , , , ,

Osvěžující, presovaný salát vám doporučujeme konzumovat nejlépe v létě, kdy naše tělo potřebuje vnitřně ochladit.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 mrkve
  • půlka bílého zelí (letní nebo špičaté)
  • 1 polévková lžíce umeocta

Postup

  1. Zelí a mrkev nakrouháme na jemno v robotu nebo ho ručně nastrouháme na struhadle.
  2. Dáme do mísy, přidáme umeocet a rukama dobře propracujeme tak, aby pustilo šťávu.
  3. Upěchujeme v míse, přiklopíme talířkem nebo miskou, které pasují do mísy, aby byla zelenina pod tlakem a zatížíme. Ideálně lahví vody.
  4. Necháme na lince „kvasit“ alespoň půl hodiny a podáváme.
  5. Můžeme nechat kvasit i déle, klidně 4 hodiny, pak uchováváme v lednici, kde vydrží i několik dnů.

Kombinujeme

  • Kvašku přidáváme ke každému jídlu, nebo ji můžeme použít jako základ jiného salátu.

Praktické

  • Zvolte takovou mísu, na kterou vám bude pasovat jiný, menší talíř nebo mistička, abyste mohli zeleninu zatížit.
  • Já použila na zatížení sójovou omáčku.

Obměna

  • Kvaška lze udělat z jakékoliv kombinace zeleniny.

Děti

Kvašku mohou děti v malém množství od 1 roku.

Dětem od 1,5 roku můžete už tento salát podávat ke každému jídlu.

  • ZDARMA: Podzimní seriál Jak upravit jídelníček

    materiály

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Jak regenerovat přetížené orgány
    • Jak se na podzim nezakulatit
    • VIDEO: Jak upravit jídelníček a vyhnout se tak podzimním rýmám a kašlům
    • Vzorový jídelníček s recepty na tři dny, nákupní seznam a videoprůvodce jídelníčkem
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail. Chci seriál ZDARMA
  • Bez komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Jíme Jinak