Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Kváskový chléb od Blan Che

Uvařeno
bez sóji

Blan Che nám poslala na Facebook krásnou fotku vlastního kváskového chleba. A dnes přidala do čtenářských receptů i návod.

Ingredience
na jeden bochník
Na kvásek (600g):
  • 300g žitné mouky
  • 300 ml vody
  • 5 lžic startovací kultury (kvásku)
Na těsto:
  • kvásek
  • 600g pšeničné mouky (žitné)
  • 360 ml vody
  • 1 lžíce hrubé soli
  • 3 lžíce drceného kmínu
  • semínka dle libosti

Když je člověk připravený, tak přijdou další AHA momenty. Mě došly některé věci teď v květnu a i když to byly zdánliv...

Na kvásek (600g):

  • 300g žitné mouky
  • 300 ml vody
  • 5 lžic startovací kultury (kvásku)

Na těsto:

  • kvásek
  • 600g pšeničné mouky (žitné)
  • 360 ml vody
  • 1 lžíce hrubé soli
  • 3 lžíce drceného kmínu
  • semínka dle libosti

Postup
  1. Výroba kvásku: Vše smíchej a nechej v přikryté míse 8-12 hodin pracovat.
  2. Odeber 5 lžic do čisté skleničky a uchovej v ledničce do příštího pečení.
  3. Výroba těsta: Všechny ingredience smíchej a z mísy přemísti do máslem vymaštĕné formy, kde necháš tĕsto kynout 5-8 hodin.
  4. Troubu předehřej na 250º C a peč cca 10 minut. Za tuto dobu by se mĕl bochník odlepit od formy.
  5. Vytáhni ho z trouby, přemísti jej na plech a potři máslem. Bochník peč při 200ºC ještĕ 40 minut.

Praktické

V případě, že vlastníš ošatku z pedigu, vysyp ji bramborovým škrobem (viz foto) a přemísti do ní těsto. Nechej kynout 5-8 hodin. Pak vyklop na plech a nařízni ještě neupečený chleba na několika místech, aby při pečení chleba nepopraskal. Ihned vlož do předem předehřáté trouby (250º C) a peč cca 10 minut. Pak sniž teplotu na 200ºC a peč ještĕ 40 minut.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
19. 7. 2023

Děkuji Blan Che, nevím čím to bylo , me se zdají obsahy většiny chlebu stejně , ale a tímto testem se mimořádně snadno pracovalo , ta konzistence no proste nelepilo nedrobilo – úplně Ideal , seminka jsem nepřidala , měli jsme teď docela hodně seminkove Chleby , je vynikající ♥️

Dêvčata to těsto je dost řídké a lepivé, to tak má být? Díky😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový chléb v troubě – kyprý i bez kvásku a kypřícího prášku

Ani bezlepkáři nepřijdou zkrátka! Šárka peče roky bez lepku a má pro vás svůj osvědčený recept na bezlepkový chléb v troubě, bez kvásku či kypřidel, který ...

Houby s nattem

Je léto, teplo a vlhko a kdo vyrazí do lesa, má šanci naplnit košík houbami. Dnes jsme dostali houby od babičky s dědou, snažila jsem se je tedy připravit ...

Sladká zelenina v miso omáčce s quoinoou

Rychlé a flexibilní jídlo, které se skvěle hodí jako snídaně, oběd nebo večeře. Stačí vše dát do hrnce, přivést k varu a ztlumit a za 20 minut máte hotovo....

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...