Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Kváskový chléb s dýňovými semínky a vařenou rýží

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Rodina zatoužila po pečivu, tak jsem se pustila po dlouhé době do kváskového chleba. Chutnal moc dobře. Byl plný semínek a rýže.

Ingredience
1 bochník
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 2 hrnky celozrnné žitné mouky
  • 1 hrnek zchladlé vařené rýže
  • 1,5 až 2 hrnky vody
  • cca 2/3 hrnku kvásku
  • 1 lžíce oleje
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 lžička směsi drceného kmínu, anýzu a koriandru
  • 1/3 hrnku dýňového semínka

Před pár lety byla Jana u nás v Praze na kurzu pro začátečníky a dnes se s ní domlouváme, že nám o svých zkušenostech...

 

Postup

  1. Do mísy dáme část vody, mouku, kvásek, sůl, koření a olej, vypracujeme těsto.
  2. Přidáme vychladlou vařenou rýži a dýňová semínka, část necháme na posypku.
  3. Vody přidáme tolik, aby těsto bylo vláčné. Podle potřeby přidejte vodu nebo mouku.
  4. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin. Objem chleba by se měl zvětšit cca o třetinu.
  5. Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a posypeme dýňovým semínkem.
  6. Chléb pečeme v pekárně nebo v troubě. Špejlí ověříme, že není uvnitř mazlavý.
  7. Necháme pomalu vychladnout, teprve potom vyklopíme z formy.

Praktické

  • Pečeme v pekárně
    • Pokud máte pekárnu s  formou, kterou není potřeba vymazávat, stačí nasypat všechny ingredience dovnitř.
    • Pak nastavit program domácí pečení, kde celý proces včetně míchání, kynutí a pečení trvá skoro 7 hodin a nemusíte se už o nic starat.
    • Pekárna si sama řídí kynutí a pečení. V pekárně lze většinou nastavit, jak chcete chléb mít tmavý a křupavý.
    • Zdravější je světlý a ne tolik upečený. Chléb má pak minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný.
  • Pečeme v troubě
    • Pokud pekárnu nemáte, necháte chléb kynout při běžné teplotě, nebo někde poblíž tepla (u topení ap.), bude to trvat o pár hodin déle.
    • Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete nebo obráceně.
    • Po vykynutí přendáte chléb do vymazané a vysypané formy nebo mísy a vršek chlebu posypeme semínky.
    • Kynout ho můžete nechat i v košíku a pak ho přendat na plech.
    • Pokud těsto kynutím zřídne, přidejte mouku a znovu zpracujte. Pro jistotu pečte ve formě.
    • Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete péct bochníček přímo na plechu.
    • Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, která vydrží velké teplo.
    • Chléb pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C.
    • Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou.
    • Misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout.
    • Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.

Tip

  • Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

  • K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky  nebo pomazánky z tofu.
  • My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

  • Pro malé děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček.
  • Další variantou je chléb podle předchozího receptu připravený v páře. Formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny.
  • Pokud dítě již dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Muzete mi prosim dat tip na dobrou pekarnu, ktera za mne hodne prace udela sama? :D dekuji

Mila Beata
7. 12. 2021

Boží dar , ten se zase povedl , MŇÁÁÁAM ♥️Děkujeme JJ ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.