Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Labužnická čočková omáčka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Milujeme omáčky a ještě více je milují malé děti, které by je měly mít na talíři co nejčastěji. Omáčka z červené čočky byla vždy naše favoritka, s kterou jsme ochromily na každém kurzu i každou návštěvu. Zkusila jsem ji tentokrát udělat trochu jinak a je opravdu excelentní.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 3 hrnky studené vody
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší červená paprika (kapie)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • kořen zázvoru

Čtenářka Renáta pochází ze sudetské oblasti Čech, kde jsou kornouty do školy tradicí. Babička dodnes vzpomíná na to, ...

Jak připravit omáčku z červené čočky

  1. Hrnek červené čočky propláchneme ve studené vodě a dáme vařit spolu se třemi hrnkami vody. Vaříme asi 20 minut.
  2. Mezitím si nakrájíme cibuli nakrájíme na větší kostky, papriku a mrkev také a vše společně spolu se solí orestujeme na oleji.
  3. Přidáme asi deci vody nebo zeleninového vývaru a necháme 15 minut pod pokličkou podusit.
  4. Do uvařené zeleniny přidáme uvařenou červenou čočku a rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou kaši.
  5. Dochutíme trochou ume octa.
  6. Na závěr přidáme šťávu z nastrouhaného zázvoru.

Praktické

  • Nemáte-li ponorný mixér, nakrájíme zeleninu na drobnější kousky a necháme rozvařit.
  • Pokud jsme dali moc vody a omáčka je řídká, zahustíme ji lžící kukuřičného škrobu, který nejprve rozmícháme ve studené vodě a pak teprve přidáme do jídla. Je potřeba jej krátce povařit, aby omáčka zhoustla.
  • V obráceném případě ředíme omáčku horkou vodu či vývarem.
  • Výborně se hodí jako doplněk ke všem obilovinám jako omáčka, na placky a palačinky jako pomazánka.

Obměna

  • Ještě sladší a velmi lahodné chuti docílíme, když místo mrkve použijeme dýni, případně můžeme použít obojí. Stejně dobře poslouží i pastinák, petržel nebo tuřín.

Děti

  • Pro děti od 1,5 roku zeleninu restujeme na minimum oleje s troškou soli, vynechala bych papriku. Po umixování, před ochucením pro dítě odebereme zvlášť a sobě pak dochutíme umeoctem a zázvorem.
  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a nedáme zázvor.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
30. 7. 2023

Omáčka je opravdu labužnická , zázvor a umeocet dodal říz, mňam ♥️

Zkoušela jsem ji se žlutým hrachem, měla jsem doma zbytek, postup stejný, jen tedy žlutý hrách a oranžová paprika a bylo to žraso👍 olizovali jsme se až za ušima. Díky za úžasné recepty

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.