Lahůdková čočková sekaná » Jíme Jinak

Lahůdková čočková sekaná

Autor , Rubrika Hlavní jídla, Luštěniny, Recepty, 16.10.2014

Štítky:, , , , , , , ,

Když jsem poprvé upekla čočkovou sekanou, byla jsem z ní úplně nadšená. Miluji sladkokyselé chutě a proto jsem si neskutečně pochutnala. Touto dobrotou uctíte i zaryté masožravce a neskutečně potěšíte vegetariány. V ingrediencích najdete takové lahůdky jako mandle, jablko a hrozinky. Navíc se sekaná před pečením potírá ještě povidly nebo marmeládou. Jen mějte na paměti, že toto jídlo je spíše sváteční.

Ingredience
pro formu na srnčí hřbet
  • 1 hrnek uvařené hnědé čočky
  • 1 hrnek nahrubo mletých mandlí
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček nahrubo
  • 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhaný celer
  • 3 stroužky česneku
  • 1/3 hrnku spařených hrozinek
  • 1/2 nahrubo nastrouhaného jablka
  • sůl dle chuti
  • ume ocet na dochucení
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • půl lžičky tymiánu
  • lžička mletého kmínu
  • asi 150g povidel nebo marmelády bez cukru

Postup

  1. Pokud nemáme čočku uvařenou, začneme tím, že čočku propláchneme a dáme jí vařit.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut.
  4. Pak přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky a koření a chvilku společně dusíme. Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo nakrájené mandle, uvařenou čočku bez vody, zahustíme mletými vločkami a dobře promícháme a ochutnáme. Pokud je to moc sladké a málo slané, přidáme trochu umeocta.
  5. Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru ve vrstvě asi půl centimetru.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě  45 minut na 180’C.
  7. Pak nechte chvilku vychladnout, aby se vám to dobře krájelo.

Praktické

  • Sekanou z formy nevyklápějte, neboť by se vám přilepily povidla na prkénko. Je lepší ji krájet přímo ve formě a opatrně vyjmout. Nám se osvědčil plastový nůž, abychom si formu nepoškrábali. Když trochu vystydne, jde to dobře.

Obměna

  • Místo čočky můžete použít jinou luštěninu, je dobrá i z cizrny, nebo z adzuki, ale nejlepší je z obyčejné čočky.
  • Pokud by jste chtěli mít bezlepkovou verzi, použijte místo ovesné mouky pohankovou mouku. Když použijete jiné koření, bude chutnat také jinak. Zajímavá je kombinace i s kurkumou.
  • Sekaná je výborná i studená s trochou hořčice a kvašené zeleniny na kváskový chléb.

Kombinujeme

K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina nebo zeleninový salát.

Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, mně nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.

Kompletní talíř

Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (čočka), obilovinu (jáhly v kaši) i tepelně upravenou zeleninu.

U druhé verze je obilovina v příloze, zelenina v omáčce a luštěnina v sekané.

Pro dokonalost doporučujeme každé hotové jídlo ještě doplnit o lžíci kvašené zeleniny a můžeme dozdobit praženými semínky nebo gomasiem.

Sekanou považujte spíše za sváteční jídlo a proto ji nepečte každý týden. Přeci jen obsahuje hrozinky, jablko a ještě povidla, takže cukru je tam víc než dost. Ale proč si jednou za čas nepochutnat na něčem extra dobrém, co zase tolik nevybočuje z pásma zdraví.

Děti sekaná v srnčím hřbetě

Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • Neuvěřitelných 62 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Čočková sekaná podle tohoto receptu je skvělá, naprosto delikátní!

    Děkujeme, my víme, patří mezi nejlepší recepty i když těch jsou už desítky :-).

    Profilová fotografie na Facebooku

    Je to vynikajici!!! Velke nadseni u nas zavladlo! Diky za recept😊

    Tak to máme radost, že zavládlo nadšení :-))

    Dobrota. Dneska jsem dělala i jinou verzi – bez mandlí, nic jsem nesmahla a místo vloček jsem dala uvařený nahrubo rozdrcený kamut. Též moc dobré.

    Hm, to zní dobře.

    Mňam, tak ta je výborná. Mandle jsem neměla, ty jsem vynechala. Měla jsem obavu z povidel, tak jsem je namazala před upečením jen na část sekané. Po vyndání sekané z trouby a ochutnání jsem však povidla na zbytek ještě teplé sekané domazala. I mému chlapovi chutnalo, chodili jsme společně uzobávat. Vážně bašta.

    Opět nadšení z receptu. Jen jsem dala brusinky místo hrozinek (nemám je ráda).

    Gabriela

    Pro mě naprosto dokonalé chutě! Mňam! 🙂

    Že jo? My to milujeme 🙂

    Včera jsem ji měla k obědu a byla výnikající! Taky mám ráda sladkokyselou chuť. Při přípravě jsem lítala pořád mezi počítačem s receptem a kuchyní a kontrolovala jestli tam mám všechny ingredience, až jsem nějak přehlédla, že se má zelenina nejprve podusit. Už jsem měla směs zamíchanou, tak jsem ji prostě dala do zapékací misky tak a pekla jsem o trochu déle. S hruškovou marmelou od Dalfouru to byla mňamka! 🙂

    Já v různých receptech taky často tento krok vynechávám a většinou to dobře dopadne i se syrovou 🙂

    Nějak se mi uprostřed nedopekla:((

    no výýýborna 🙂 jen tedy 6-8 porci, no nevim nevim ;)))) je to žravé 😉

    Vyborna dobrota, i manzel se olizoval, deticky nechtely ty povidla 🙂 tim lip pro nas, malem jsme se o to s manzelem „poprali“ jaka to je lahudka. Dekuji za recept devcata.

    Tak včera poprvé a dnes jsme ji dojedli.lahůdka!!včera s ryžovo-jahlovou kaši a dnes jsem ryzí s jahlami jen prohrála s kurkumou 🙂 k tomu dynovo- celerova omáčka.

    Hezký večer přeji, tak tuhle sekanou jsem dělala již 2x a vždy byla úžasná 🙂 Doporučuji 🙂

    Úžasné! Vybalancovaná chuť. která přesvědčila i tradiční jedlíky (kteří jsou jinak skeptičtí k mému vaření). Díky.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Holky výborné, vše jsem udělala podle vašeho receptu, ale já ji měla tedy sypkou jako müsli. 🙁 Kde jsem udělala chybu? Dáváte tam ty rozinky i s vodou? Jinak jsem si opravdu pochutnala, rodina stále stávkuje …

    Možná příště čočku víc rozvařte, aby se to lépe spojilo. Hrozinky dávám bez vody.

    Mě se to stává obecně když mám luštěniny dlouho namočené. Ani polévka potom není hustá. Možná je to tím 🙂

    To není sekaná, to je DELIKATESA, fakt. Partner vždy na všechno řekne „dobré“, ale dnes řekl „vynikající“ 🙂 …

    Tak dneska jsem zase sklidila pochvaly mezi dalšími všežravci. Prý jsem si spravila reputaci 😀 Ještě zákusek byly sezamové kuličky a ty taky šmakovaly. Takže díky díky díky 🙂

    ahoj holky, už delší dobu se vám chystám napsat, ale teď už fakt musím, protože tahle sekaná byla naprosto úúúúúúžasná! nejdřív jsem si myslela, že tam nejspíš vůbec nedám ani rozinky ani jabko, bála jsem se, aby výsledná chuť nebyla moc sladká. nakonec jsem si ale řekla, že to zkusím a event.to upravím pro příště. ale byla to fakt neuvěřitelná dobrota! i obě děti mlaskaly, i když mi některá jídla hezky bojkotují 😉 asi bych tomu příště jen taky už neříkala sekaná, přece jen člověk má určitá očekávání 😉 čočku jsme v tom skoro ani nevnímali, zato ty mandle a nahoře ty povidla… mňam. no už se těším, až si ji upečeme znovu 🙂
    jinak vaše stránky jsou super, mám na nich závislost 🙂 když jsme začli jíst jinak, což je docela krátce – od půlky srpna – a střih byl poměrně ostrý, moc jsme nevěděli, co budeme vařit, protože většina jídel už nepadala v úvahu – přestali jsme jíst veškeré živočisné produkty (jen občas koupíme rybu a to většinou jen pro děti a občas si vezmeme domácí vajíčka od sousedky), bílou mouku, bílý cukr,… nebýt vašich stránek, kde jsme našli spoustu informací, zajímavých článků a rozhovorů (ty mě baví moc), inspirace a opravdu skvělých receptů, asi bychom dost tápali, takže velký dík vám oběma 🙂

    Díky. Sekačka je fakt úžasná a myslím že tu skvělou chuť právě dělá ta kombinace jablek, hrozinek a povidel, uvnitř by mohlo být asi cokoliv :-).

    Ani jsem nezahušťovala, dala červenou čočku a místo povidel nastrouhala jablka a je to moc dobré. Mě chutná moc tak snad bude i malé 🙂 Díky za recept.

    kovalda

    Konečně mám všechny suroviny, tak se do ní zítra pustím. Slintám jako bernardýn, jen se koukám na obrázky 🙂

    Přidávám se k pochvalným ódám na tuto „sekanou“.manželovi i dětem moc chutnalo!podle delšího seznamu ingrediencí jsem myslela,že to bude náročnější na vaření,ale nakonec to byla docela rychlovka,mňam! děkuji moc za další super recept do sbírky:-) mějte se holky!

    S rozmarýnem a brusinkovo-borůvkovou marmeládou vynikající, s nádechem do zvěřiny. Místo ovesné mouky jsem zahustila jemnými ovesnými vločkami a myslím, že to splnilo stejný účel jako mouka.

    Určitě jemné vločky jdou také bezva pojidlo.

    Tato sekaná je luxusní záležitost!!!!!!!! Ochutnala jsem ji u sestřenky, dneska jsem si ji dělala doma a jak jsem na ni byla natešená, zapomněla jsem na poslední věc – ovesnou mouku, rychle jsem ji dala do formy a šup do trouby, sice mi moc nedržela potom pohromadě, ale na chuť to nemělo vůbec vliv. Fakt něco originálního a dobroučkého….

    Moje je to také jedno z nej nej jídel. 🙂

    Chtěla bych se zeptat na čem melete ovesné vločky na hrubou mouku? Je možné použít i kupovanou ovesnou mouku? Děkuji

    Já ji dám na chvíli do mixéru, dokud nemá požadovanou konzistenci.

    já vločky umlela v klasické litinovém mlýnku po babičce, a protože jsem neměla mandle, ale kešu ořechy namlela jsem je v něm také a super =) minulý týden jsem mlela kešu v mlýnku na mák to bylo trošku pracnější mělo to už mazlavou konzistenci… =D mám sekanou v troubě a jsem moc zvědavá na výsledek 😉 ještě cca 30 minutek

    Profilová fotografie na Facebooku

    Též se přidávám s chvalou, byla vynikající 😉 doplněná o trochu uzeneho tempehu vůbec nechutnala marně a neskutečně jsme si pošmákli. Dokonce mi i přes očekávání vzhledem ke komentářům krapet sekanou připomínala 😉 s batatovo-celerovo-jahlovou kaší skvělá kombinace, Heli

    Leus,
    prosím ťa, ako presne robíš tú batátovo-celerovo-pšenovú kašu?

    Jsem naprosto nadšená. Něco tak dobrého jsem dlouho nejedla. Možná nikdy! 🙂 Pochutnala si i návštěva i můj tříletý syn. Díky!

    Téda, to byla dobrota, mňam 🙂 Všichni „sekanou“ moc chválili, i masožravci. Nahoru jsem dala brusinkovou zavařeninu a „sekaná“ tak trochu připomínala hrubozrnou paštiku..a co mne ještě překvapilo, žádná vajíčka nebo jiné standartní pojidlo neobsahovala a přitom krásně držela pohromadě.

    MŇAM! Neměla jsem po ruce rozinky ani povidla, ale i tak jsem si moc pošmákla. Čočky jsem teda dala o dost víc, ten necelý hrnek se mi v tom úplně ztratil, nebo je to množství myšleno v suchém stavu?

    Kdepak množství použité čočky je v uvařeném stavu.

    Vypadá to opravdu luxusně. Jenom se chci zeptat, protože vařím jen pro sebe, co s tím zbytkem? Jak moc vadí, že je v tom zeleninka?

    Je to mňamka. Manžel s nechutí koukal do talíře, že sekanou nejí, ale pak si přidal.. takže úspěch 😉

    Do sekané nutíme Helču pokaždé, když k nám přijede na návštěvu 🙂 Je to taková dobrota, že nám tečou sliny, jen se o ní zmínime. Podotýkám, že klasickou sekanou jsem nejedla a když Helča navrhla, že zkusí inovovat klasiku na něco zdravějšího, nechápala jsem, k čemu by to bylo dobré, protože sekaná mi opravdu nechyběla. Ale stálo to za to. Je to naše nejmilejší sváteční jídlo!

    Ufounka

    Udělaly jste mi chuť, kdo mi to uvaří? Těším se, až to vyzkouším.

    icuka

    Je to moc velka dobrota moc jsme si pochutnali :D:D po přečtení receptu jsem nevěřila že smichánim téhle směsice ingrediencí vznikne něco tak lahodného jak vás to vůbec napadlo?

    Inspiruji se kde se dá a tak sleduji i několik veganských blogů. Celý recept jsem ale musela totálně překopat, protože tam byly ingredience typu cukr, rajčatový protlak ap. Tak jsem si s tím trochu pohrála po našem a vznikla tahle lahoda.

    ahoj holky, tak tohle byla bezkonkurenční lahůdka! I můj masožravý manžel si mlaskal 🙂

    Že jo!!! Mně na tom nejvíc chutnají ty zapečená povidla a pak ty připečené zbytky v srnčím hřbetu, to dlabu tak dlouho, dokud je všechny nevyšťourám.

    To fakt vypadá luxusne. Už vím, co udělám k pohoštění na manželovy narozeniny :-).

    Vypadá to dobře, u nás budou problém ty hrozinky a mandle… zas si říkám, že když to vynechám ovlivní to výslednou chuť. Co včil? 🙂

    Jen trochu, bude to méně lahůdkové. Ani jiné ořechy nesmíte? Nebo jiné sušené ovoce?

    Hrozinky jim nechutnají, ale tak v nejhorším si je vydlabou a ořechy nesmí naše Hanka vůbec….

    Na hrozinkách to nestojí, ale dělají to krásně sladké. Hanka nesmí ani semínka ani mandle, ty nejsou ořechy.

    Nemám mandle. S vlašákama to asi nebude ono že?

    Jasně že bude, ty jsou chuťově také dost výrazné.

    Tak jsem nakonec dala půl hrnku slunečnice a čtvrt vlašáků. Je to teda pro mě dost extravagantní kombinace s těma hrozinkama a povidly. Ale vzala jsem ji mezi masožravce a nikdo si nestěžoval, někdo i pochválil a snědla se celá 🙂 jen bych to prý neměla nazývat sekanou 😀 Děkuji za recept!

    To můj muž říká také, neříkej tomu sekaná, pod tím si představuji úplně něco jiného :-).

    já jsem tohle (podle mých chutí) vynikající jídlo spackala tím, že jsem ho nazvala „sekaná“ – takže i tohle je při vaření pro masožravce důležité …holt očekávání jsou očekávání … následovala otázka, jestli je tam maso… příště si to udělám jen pro sebe a jemu to nabídnu jako „zeleninový sladkokyselý nákyp“ nebo spíš „kuchařovo tajemství“

    Helenko nesmí žádné ořechy. Mandle i semínka asi může, ale pořád, když je jí kašle, že ji drápou v krku. Já to asi zkusím udělat dle receptu a komu to nepojede má smolíka. 🙂

    tuhle lahůdku jse myslím od vás hoky jedla na jaře na návštěvě a ještě se mi o tom 3 dny zdálo. je to opravdu úžasná dobrůtka!díky za recept!

    Jo je to přesně tamta lahůdka :-).

    Zobrazit všech 62 komentářů

    Jíme Jinak