Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Mandlová smetana

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro
děti od 6 měsíců

Domácí mandlovou smetanu můžete použít všude tam, kde byste běžně použili mléko. Navíc se dá velmi jednoduše vyrobit doma. A je výborná i do kafe.

Ingredience
na cca 0,5 l smetany
  • 140 g loupaných mandlí
  • půl litru vody

Váhu řeším od puberty, hodně jsem nabrala během 3 těhotenství a váha nešla dolů. Zkusila jsem syrovou stravu, dala se...

Jak připravit rostlinnou smetanu z mandlí

  1. Oloupané mandle namočíme přes noc nebo alespoň na 4 hodiny do hrnku studené vody.
  2. Vodu slijeme, na výrobu mandlové smetany použijeme novou, čerstvou vodu.
  3. Mandle mixujeme v mixéru na nejvyšší otáčky jen s polovinou (250ml) vody. Pak postupně dolijeme zbytek studené vody (250ml) a ještě pár minut mixujeme.
  4. Vznikne středně hustá bílá voda, kterou je potřeba (pokud chcete) ještě přecedit, aby v ní nezůstaly malé kousíčky mandlí. 
  5. Na přecezení použijeme hodně jemný cedníček, kde pomocí lžičky vymačkáme z drti vodu. 
  6. Pokud nespěcháte, nechte rozmixované mandle stát v drti klidně i 2 hodiny, pak znovu mixujte a teprve pak mandle zceďte.

Praktické

  • Z mixované hmoty vám zůstane mandlová drť cca půl hrnku a asi 3 dcl mandlové smetany, což je vlastně mandlové mléko, jen je hustší.
  • Pokud chcete mít ze smetany mléko, nařeďte smetanu vodou do požadované konzistence. Asi 3 dcl vody.
  • Ideální na ořechová mléka je plátýnko, kam dáte celou hmotu a jednoduše skrz plátýnko smetanu nebo mléko vymačkáte.
  • Šikovné ruce si mohou ušít pytlík z plátýnka, který někde zavěsí a mléko nechají vykapat. Také se dá použít silonka, ale nezapomeňte ji, i když bude nová, důkladně vyprat v čisté vodě.
  • Mandlová smetana vydrží v lednici 2-3 dny.

Kombinujeme

  • Mandlová smetana je výborná do obilné kávy, nesráží se a dodá luxusní chuť. Dále ji můžeme použít do omáček, polévek, kaší, prostě všude tam, kde byste použili běžně smetanu.
  • Mandlovou drť určitě nevyhazujte, je plná živin a vlákniny. Skvěle se hodí do polévek, pomazánek, do koláčů, výborná je do sušenek, ale i klidně do chleba.

Děti

  • Mandlové mléko (naředěnou smetanu), bych dala dětem v malém množství zhruba od půl roku pouze na zpestření, určitě ne ke každodennímu pití.
  • Ideální je přidat mandlové mléko do pokrmu, který pro dítě vaříme, což v půl roce bývají kašičky nebo polévky.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Evuško a všichni,co se o nás staráte.Patří vám velké, opravdu velikánské poděkování za úsilí, snahu,trpělivost a skvělé podrobně napsané recepty a rady, kterýma nás inspirujete.Recepty jsou mňamka, zkrátka skvělé.

Zdravím:-)
Kamarádka mi poradila cedit mléko (ale třeba i rozmixovaný rybíz) přes hladkou hustou záclonu. Pro mě je to ten nejjednodušší a nejrychlejší způsob. Silonky jsem nezkoušela….

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

14
12

Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...

Melounové mojito

Skvělé nealkoholické osvěžení do tropických letních dnů. Mojito je jeden z nejoblíbenějších letních drinků. V této zdravé verzi je vhodný i pro menší děti....