Snídaňová miso polévka » Jíme Jinak

Snídaňová miso polévka

Autor , Rubrika Polévky, Recepty, Snídaně, 25.03.2011

Štítky:, , , , , ,

Základní informace

Miso polévka slouží jako výborná snídaně. V Asii se běžně den začíná horkou miso polévkou nebo obilnou kaší. Polévka nezatěžuje zažívání jako u nás tolik rozšířené pečivo. Navíc obsahuje minerály, které v této formě může tělo velmi dobře využít. Díky miso pastě dodá potřebné trávící enzymy a nastartuje metabolismus. Tělo tak hned po ránu dostane potřebnou dávku energie, vitamínů a minerálů, aby mohlo celý den dobře fungovat.

Ingredience

  • mrkev
  • pórek
  • brokolice
  • horký zeleninový vývar
  • sůl
  • miso pasta

Postup

Do horkého vývaru, nebo horké vody vložíme nakrájenou mrkev a brokolici. Po chvilce přihodíme pórek pokrájené na nudličky a lehce osolíme. Vaříme cca 10-15 minut do měkka. Pak polévku vypneme a odstavíme. V trošce polévky rozmícháme 1-2 lžičky miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít. Podáváme posypané čerstvou petrželkou. Pokud dosolujeme, pak pouze sojovou omáčkou.

Praktické

Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), stonku z brokolice a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou a i tak vyrobíme velmi cennou snídani bohatou na vitamíny, minerální látky a enzymy.

Kombinujeme

Do polévky můžeme přidat obilovinu i trochu luštěniny. Máme-li hotovou, přidáme na závěr, jinak dáme vařit spolu se zeleninou. Získáme tak hodnotnou obědovou polévku.

Obměna

Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák. V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.

 

  • Seriál ZDARMA: Jak na jaro

    Jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc.
    Stáhněte si nový seriál na jaro a zjistěte

    • Klíčové souvislosti pro biologické jaro
    • Jaký by měl být ideální jarní režim
    • Získejte postní jarní jídelníček k pročištění těla
    • Nákupní seznam k jídelníčku
    • Video, jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc
    Přihlaste se o seriál právě teď.

    Stáhnout zdarma
  • Neuvěřitelných 77 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Mate radu, jak si zkopirovat recepty do wordu, nejde mi to nebo se zkopiruje jen cast, dekuji

    Recepty kopírovat nejdou, jen tisknout.

    katka.kratka

    ahoj Vicho, možná už jsi to vyřešila, ale já měla stejný problém – v práci nemůžu na net a doma nemám tiskárnu, takže jsem hledala řešení jak recept uložit, pak ho dát na flešku a vytisknout v práci a jde to tak, že si do PC nainstalujete PDFcreator, a když pak kliknete na tlačítko „vytisknout“ tak vyjede okénko s nabídkou kam tisknout, tam dejte PDFcreator a ono se to bude chvíli tvářit jakože tiskne, ale uloží se to do PDF a pak už si to uložíte do PC…. pokud máte problém dejte vědět, blbě se to popisuje, udělala bych Vám nějaký print sreen jako návod jak to udělat 🙂 když by tato odpověĎ někam zapadla nebo bych nereagovala přidej se do FB skupiny JJ vánoční kurz a tam mě najdeš i jsem to tam řešila 😉

    Zkuste použít výstřižky (je to v každém windows – eng. snipping tool), tím si to uložíte jako obrázek a ten si pak můžete poslat mailem či dát na flashku.

    Děkuji, Heleno. Dala jsem tam jen plátek a než jsem do polévky vmíchala Miso, ten zázvor jsem vyndala. Možná je pro mě na snídani prostě moc ostrý. Budu zkoušet dál 🙂

    Dobrý den,

    ráno kolem půl šesté jsem si udělala miso polévku do termosky naplněně až po okraj. Vývar byl 2 dny starý (ale voní stále hezky), jako zeleninu jsem dala kousek zázvoru, dýni a pórek. Přidala jsem i trochu rýže.
    Když jsem polévku v devět hodin snědla, pálil mě z ní jícen a žáha. Jedla jsem pomalu, v klidu a důkladně jsem žvýkala.
    Nevíte, čím to může být? Je možné, že mému tělu nevyhovuje kombinace polévky s rýží?

    Já si myslím, že to byl ten zázvor. Jak se louhoval další tři hodiny, tak se jeho účinek zesílil, znám to z termosky z čajem, kdy na začátku je akorát a po 2 hodinách se to nedá…

    Ahojky, mám dotaz ohledně miso polévky. Opravdu není potřeba aspoň trocha tuku pro dobré vstřebání vitamínu rozpustných v tucích?
    U nás snídáme každý den polívku s misem, ale ne úplně klasickou. Na oleji orestuji trochu cibulky nebo pórku se solí, přidám zeleninu a zaliji vývarem či vodou. Někdy polévku rozmixuji (dýňovou, hráškovou, špenátovou – tato zelenina v polévce převažuje) a přidám vždy do polívky miso pastu + uvařenou obilovinu nebo těstoviny. Obden máme klasickou miso polívku, která u dětí , ale moc úspěchů nemá. I do klasické miso polévky přidávám obiloviny nebo těstoviny, neboť kaši (se semínky, bez zeleniny) máme až na svačinu.
    Vadí, když se kaše připravuje z obilného mléka?
    Díky za odpovědi.

    V misu je tuk obsažen, takže není potřeba po ránu přidávat tuk a pokaždé restovat cibulku, vitamíny rozpustné v tucích se rozpustí díky misu. S restovanou cibulkou a zeleninou je polévka samozřejmě chuťově lepší, ale je to jen otázka zvyku. kaši můžete dělat z obilného mléka, jen mi to přijde zbytečné, je to obilí s obilím.

    Jakou max teplotu miso snese? Dělám polévky v thermomixu, kde můžu kontrolovat teplotu

    Dobrý den, omlouvám se za hloupý dotaz, všechny vaše recepty vypadají krásně, ale opravdu nemáte pouze po polévce, kde mrkev honí miso pastu, hned hlad? zdá se mi to hrozně chudé i výživově, jen voda, zelenina a hodně zdravá sůl. =)

    Ze začátku mi miso polévka po ránu vůbec nestačila, naopak mi nastartovala neskutečný hlad, takže jsem několik let snídala polévku a kaši. Tu nejdřív na sladko a pak jsem se naučila i na slano, což mi chutná mnohem více. Po čase mě oboje natolik zasytilo, že už jsem neměla hlad v době oběda a tak jsem buď neobědvala a dávala si něco mezi obědem a večeří nebo snídala jen polévku, abych v poledne měla hlad. Takže zase asi dva roky jsem snídala jen miso polévku, někdy obohacenou o hrst vařené obiloviny. Momentálně máme doma období k snídani zase jen kaší. Každý si musí najít, co mu vyhovuje. KLidně snídejte polévku i kaši.

    Malý mi teď nějakou dobu nejedl k snídani polévky, tak jsme vařili jen kaše se zeleninou (má nejradši rýži s cibulkou :-), a moje nálada byla pod psa. Konečně jsem zase najela na miso polévku a je mi skvěle! 🙂 Polévky k s nídani fakt doporučuji.

    jo jo, polévka je opravdu skvělý budič po ránu, tak mi to bez nich tak dobře nejede 🙂

    Teď jsem byl 3 dny bez Miso polévky k snídani protože jsme byli pryč a dnes ji konečně zase snídám – jaké pohlazení 😉

    Po duši i po jazyku, že? 🙂

    Chutě na sladké řeším jen zdravými dezerty, koláči…..čerpám tady z receptů, ale připravím si je max. 1x týdně. Už jsem psala, že si stále nedokážu zvyknout na raní kaše se zeleninou, takže snídám obilné kaše se semínky, oříšky, slad, sirupy, ovoce apod…..a tím pak už na sladké celý den nemám chuť. Vím, že to taky není to pravé, ale mi to vyhovuje. Zeleninu mám na oběd a večeři. Paměťová stopa na Tatranky, Fidorky…? Kašlete na stopu:)),zdraví je přednější a co je hlavní – nejíst mezi jídly. Dá se na to zyknout. Jestli můžu poradit – při slabé chvilce se napijte hodně vody. Úlet jsem měla, když jsem smažila pro chlapy řízky a do jednoho jsem si 4x kousla. Bylo mi špatně ještě 2 dny.

    Janina

    Myslím, že každý k tomu dojde jinak rychle (pomalu). Pro mě je nemyslitelný den bez dezertu. Kdybych neměla denně dezert, dávno bych jinak nejedla 🙂 Na sladkém jsem odjakživa závislák, nemusím mít maso, mléko, sýry, dokonce i pečiva jsem se víceméně vzdala, ale bez dezertů a občasných úletů s čokoládou prostě zatím být neumím. Jasně, že slinivka úpí. Jasně, že moc dobře vím, že „bych neměla“. Zvládám období bez cukru, půsty, ale skončí a pak se přistihnu, jak stojím ve špajzu a mizí ve mně poslední čtvereček čokolády… 😀 A pokud tam není, jsem schopná si ji vyrobit. Takže se začínám dostávat k tomu, že já holt budu ten typ, co musí mít pořád od všeho kousek. Jakmile si řeknu: Nesmíš, neměla bys, škodí to… je to horší než když na to kašlu úplně. Zkoušela jsem leccos. Vývar ze sladkých zelenin, poručit si, pít vodu, jít něco dělat… a řekla bych, že čím víc si upírám, tím víc na to myslím. Takže jsem v mém (a tím pádem správném) jídelníčku je denně zdravý dezert a denně kousek čokolády. A ovoce. Časem se třeba posunu dál, ale třeba taky ne. Však kdo by to před pár roky řekl, že změním stravování a vida 😉

    Janino, každý to máme prostě jinak. Neměla jste být v tuto dobu na kurzu na Morávce?

    Janina

    Vybrala jsem si radši Libchavy s JJ a rodinou 🙂 Na Morávku nikdo jiný nechtěl, tak bylo jasno 🙂

    Vypadá to, že jste udělala dobře. Letošní Morávka není to co bývalo.

    Ahoj Janko,
    zvažovala jsem pobyt na Morávce letos a tak jsme ráda, že jsem kápla na tvůj názor. Můžu se zeptat, co se podle tebe oproti jiným rokům změnilo k horšímu??

    Díky moc za odpověď.
    Hezký den.
    Jitka

    Já jsem tam osobně netrávila celý týden, informace mám zprostředkovaně, ale loňský pobyt oproti předcháźejícím rokům byl údaně přelidněný. Tím pádem se např. dlouho čekalo v řadě skoro na každé jídlo. Co se týče chůviček k dětem, tak to je tam zajištěno vždy dobře. O některé zdravé pobyty je velký zájem, jen by pak kvantita neměla být na úkor kvality.

    Jasný, jasný…. Díky moc za postřehy..

    Ahoj Jani,
    a tu Morávku máš stále v plánu??

    Janino, mohla bych se zeptat, kdy stihate dat si ovoce, kus cokolady a zdravy dezert? To vse pri odpoledni svacine? Ja jsem taky odjakziva na sladke, ale zase mi prijde, ze jakmile mam nejaky zdravy dezert kazdy den, tak pak me o to vic honi mlsna i na nezdrave sladkosti a hrozne se rozjim. Vy to tak nemate?

    Janina

    Ovoce zcela nepředpisově ráno na kaši (rok a půl jsem jedla se zeleninou a pak blok. Polévka mi chutná, zelenina taky, ale ráno na kaši teď ne), zdravý dezert odpoledne k svačině (a nebo někdy nedisciplinovaně po obědě) a čokoládu kdykoliv, ale nejčastěji navečer 🙂 A mám to tak, že když si ten dezert nedám, chytají mě chutě ještě víc. Jinak teď občas jím jen ovoce, třeba celý den. Já vydržím ten vzorový režim jen omezenou dobu (týden, měsíc…ale i rok), asi to mám pořád v hlavě jako dietu. Odcamcaď pocamcaď 😀 Dlouhodobě nemyslitelné. Zatím. Stále je co zlepšovat 🙂

    Jani, prosím, jak dáváte to ovoce na kaši, v jaký konzistenci? A jaké ovoce, když pominu jablko hrušku. Nějak se nám nedaří odbourat to pečivo, zkoušela jsem kaše se zeleninou na ráno, ale to děti nechtějí, zkoušela jsem i se sladěnkou a mandlemi, ale to jim taky nejede (asi to neumím umixovat nebo nevim 🙁 ), tak zkusím ještě tuhle možnost. Sice by se nemělo, ale furt lepší než rohlík :((( díky moc

    Janina

    Markéto, teď to byly nejčastěji jahody, maliny a borůvky, teď nastupují meruňky 🙂 Konzistence celé bobule nebo kousky (meruňky) a případně to těsně před požitím trochu rozmačkám. Plus semínka, mandle, rozinky… Někdy i oříšky (namočené kešu, vlašské). Ale už jsem v Kaufu koupila první Hokkaidó a na dýňovou kaši se vlastně docela těším 🙂

    Jéé, díky, tak to do Kaufu taky zavítám 🙂

    Já bych kaši se sladěnkou a mandlemi nemixovala. Když dělám sladkou kaši, u nás to funguje jako dezert nebo svačina, dám na kaši trochu sladu a na to pražené mandle nebo semínka. Děti většinou baví, že mohou nabírat zvlášť to sladké, to řídké a to křupavé 🙂

    Janko, díky za povzbuzení… Chci to taky tak zvládnout, protože potřebuju zhubnout a navíc je mi vždyky po úletu blbě, těžko říct, jestli ne spíš psychicky, ale je fyzicky taky. Dneska jsem odpolední poobědové chutě zahnala tím, že jsem neměla nic u sebe a zapila jsem to vodou, až jsem se divila, jak to bylo v pohodě, mám z toho tááák dobrý pocit, že si ho radši do paměti zaznamenávám namísto blaženosti ze sladkotí či množství jídla.

    Já si myslím, že nejde až tak o chutě, ale když vím, co např. tatranka, Mila řezy atd. obsahuje, jaké zdravotní problémy způsobuje maso, ml. výrobky, jak se co vyrábí, tak proč bych to měla jíst? Jen proto, že mi to chutná????????

    Janko, to si taky říkám, ale často se ptám sama sebe, proč se tím cpu, když vím, jak mi to škodí, jak mi po tom bude špatně (nejen fyzicky)… ale ta paměťová stopa, návyky a slabé chvilky… prostě se to stává. I v jiných oblastech života třeba víme, co máme dělat, otázka je, proč to neděláme. Vám stačí si to rozumem odůvodnit a nemáte úlety? To mě upřímně zajímá, tak bych to taky chtěla….

    Miluju Miso Polévku 🙂
    Dnes ráno moje čtvrtá a moc dobrá, vařil jsem podruhé vývar a budu jej mít zase na další 2 dny.
    Mám z toho velkou radost, konečně se mé snídaně ubírají cestou se kterou jsem spokojenej – děkuji všem moc !

    Janina

    Skvělé, Petře! Nedám na ranní polévku dopustit. A chutě se rychle čistí a ladí, takže chutnat bude víc a víc. Krůček po krůčku zvládneš i další jídla a postupy. Je to jízda a mě moc baví 🙂

    To máš pravdu že se chutě čistí, kdysi ( v pravěku 🙂 ) jsem hodně pil limonády, pak mě napadlo že to nebude ono a „polepšil“ se přechodem na převážné pití šťávy z citronového sirupu Jupí, pak jsem si řekl že je tam nějak moc umělých éček a našel si kvalitní jablečný sirup bez éček ale těžko se sháněl, přeci jen kvalita má svoji cenu a ne všude ho měli tak jsem začal pít postupně čistou vodu. Naštěstí nám teče z kohoutku kvalitní a dobrá. No a dnes piju převážně tu vodu. Jednou jsem si chtěl nostalgicky zavzpomínat na staré časy a udělal si šťávu z citronového sirupu Jupí – fuj jak to může někdo pít 🙂

    To je přesné, spousty věcí je jen zvyk a ani nás často nenapadne, že by to šlo jinak :-). Já si dříve (v pravěku :-)) sladila i čaj. Pak kvůli hubnutí jsem se to odnaučila, stačil týden, ale kafe bych neslazené nevypila. A světe div se, dneska už nesladím nic a navíc normální kafe si dávám velmi výjimečně, tak 4x za rok a to zdravé mi chutná, tak jak je. Dneska nechápu jak si do čaje může někdo dát 5 kostek do hrnku čaje. Ono se vám to Petře bude měnit ve všem, když si pak po delší době dáte tatranku, nebudete chápat, že může být tak přeslazená.

    … když si pak po delší době dáte tatranku, nebudete chápat, že může být tak přeslazená.

    Asi 2 týdny jsem tu mě Mila řezy, dostal jsem je od jedné nezodpovědné osoby 🙂 tak jsem šel testnout jestli už mě bude připadat hnusná … nepřipadala 🙁
    Musím u takových nebezpečných věcí ještě nějaký čas jen opatrně našlapovat. Zjistil jsem že nejlepší je když je daruji někomu jinému, ale pak si říkám že bych ostatním neměl ničit zdraví …
    Takovýto věci by měly mít na obalu velkým písmem “ NEJEZ MNE, NIČÍŠ SI ZDRAVÍ“ pod vrchním obalem by měl být druhý s nápisem “ POZOR ZKRATKA KE SMRTI “ a pro největší zabedněce pak třetí obal s nápisem “ PÍŠU SI a vedle silueta smrťáka s kosou “ 🙂

    Janina

    😀 😀 😀 velmi výstižné 😀 Mně spousta věcí nepřipadá hnusná ani teď, po skoro dvou letech JJ. Jen vím, že mi nedělají dobře, tak se jim (někdy ovšem neúspěšně) vyhýbám.

    Hnusná ne, ale hooodně sladká. Já se také občas neubráním nějaké dobrotě kterou mi někdo mává před nosem, ale vždy si říkám, že si mnohem víc pochutnám na tom našem zdravém, než na těch přeslazených sladkostech.

    2 týdny je Petře málo, dejte tomu rok, dva :-).Rozhodně je lepší to doma prostě nemít. Navíc paměťová stopa (chutě, na které jsme se naučili v dětství) je fakt silná a leckdy se nedá přeskočit. Prostě na co jste byl zvyklý, tak vás to alespoň první rok lákat bude. Je dobré si za to vymyslet náhrady a hlavně se netýrat, když už to sním. Stres je horší než trochu cukru s éčky :-).

    Gratuluji, já mám na miso polévce normální závislost. Jakmile to člověk vychytá, co se týče chutí, tvaru a množství zeleniny a misa, tak neznám nic lepšího po ránu do břicha.

    Milý Petře,vězte ,že vše je jednou poprvé a za čas budete mít miso polévku jako jiní kávičku po ránu.
    Dle mého názoru si tam dejte toho misa tolik,aby vám to chutnalo a už nic jiného a nebo si to dochuťte zároveň jednou lžičkou shoyu a jednou umeocta – tyhle dvě dochucovadla se dobře doplňují.Řasu si kupte Wakame – ta je do polévky nejlepší a pro začátek jí nastříhejte na tenounké proužky – než si na ní zvyknete a dejte jí velikosti poštovní známky – je dobré jí chvilku máčet ,ale když jí budete vařit a nestíháte,tak jí máčet nebudete,povaříte jí pět minut – od začátku bublání do konce bublání,pak přihodíte zeleninku teď v létě na větší kusy – to vás víc uvolní,nedávejte jí moc,moc zeleniny oslabuje sílu misa,dejte malinkou špetičku soli a vařte 8-10 minut,někdy dám tu špetku hned k řase,vařím pak tu zeleninku jen 5 minuteka na poslední minutu přihodím třeba brokolici – aby se jen lehce ovařila,neboli oblanšírovala ,pak dám miso a nechám prolnout chutě 2-3 minutky,ale už nevařit – když je kvalitní miso,tak se zdá ,že to ještě vaří,ale nevaří,to to miso obláčkuje a to je známka toho,že je kvalitní. A z těch vah u receptů si nedělejte hlavu – za čas nebudete potřebovat žádné recepty,to když necháte promluvit svoje srdíčko,intuici,pocity a chutě.A když budete chtít další nové informace a třeba inspiraci,co si uvařit,mrkněte na http://www.bioteta.cz a nebo na http://www.panídýně.cz
    Ale myslím si ,že ty dvě šikulky – Helenka s Evičkou mají svoje stránky tak plné informací,že chvilku trvá,než to člověk pobere.|Pokud ale pochopíte,tak jste nastartova a už jedete.Držím vám palce,přeju vám hodně síly a trpělivosti,ale jak začnete měnit stravu,síla přichází,únava odchází.
    Mějte se krásně a děkuji za podnět,Mám velkou radost a děkuji za každého dalšího chlapa,co neohrnuje noc nad jídlem,kde není bůůůůůůůůček.
    krásný den přeje biotetka Drahuška z H.Týna u Domažlic

    Děkuji za rady i odkazy.
    Mám za sebou druhé „vaření“ miso polévky. Přidal jsem ten ocet a trochu ubral zeleniny, dnes už mě to chutnalo víc. Vývar jsem měl v ledničce ze včerejška tak jsem si nalil jen kolik jsem chěl sníst a počal vařit.
    No a udělal jsem další zkušenost že se mě skoro půlka vyvařila 🙂
    Tak jsem trošku vývaru přidal a přikryl hrnec pokličkou …
    Co ale mě taky překvapilo, když si dám talíř polívky z tradičních receptů dělanou z masového vývaru ( nudlová, bramborová, gulášová … ) tak jsem plný a neotřubuji druhé jídlo. U miso polévky to ale neplatí a nestačí to, dnes jsem to vyřešil tak že jsem si k té polívce dal kousek chleba ( doma pečený z kvásku – pšenično/žitný ) ale myslím že nejpozději za 2 hodiny bude muset proběhnout nějaká svačinka …
    Ještě bych se rád zeptal: Mám od včerejška vývar v ledničce a je v něm trochu kal – je to v pořádku ? A v polívce jsem ho pak na talíři měl ještě více – jestli z té Miso pasty ?

    Facebook Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-64 alignnone photo

    Ano,Petře, to je z misa. A ve vývaru se mi take vždy něco na dně usadí. Takže druhy den je na dně sklenice povlak nebo kal… Pokud ale voní a neutrálně chutná, je v pořádku 🙂
    A s ranními miso polevkami mám podobnou zkusenost, kdyz si nedám ještě kaši, mám poměrně brzy hlad. A tak máme az na výjimky vždy jak polévku tak obilnou kaši se zeleninou 🙂 a to nás uspokojí uz na dostatečně dlouhou dobu, Takže cele dopoledne krásně vydržíme.
    Hodně trpělivosti do začátků a krasne léto 😉

    Vývar voní pěkně a neutrálně chutná takže asi v pořádku je – děkuji. Jinak já nejsem schopnej dělat dvě věci najednou, tedy ani ranní jídlo 🙂 Takže dnes jsem to opět vyřešil krajíčkem chleba ( opět domácí kváskový P/Ž, sice už čtvrtý den po upečení, ale pořád dobrej ).
    No a dnešní ranní Miso už byla dobrá a pochutnal jsem si, pěkně voněla – buď jsem to vychytal, nebo jsem si zvykl 😉
    Včera jsem obcházel zahradu a budu mít teď na protrhání spoustu mrkve, petržele, listové zeleniny – z toho by se dal udělat vývar i když to není uplně dorostlý ? Že bych to využil aby se to nemuselo házet na kompost…

    Zo záhrady nič nevyhadzovať 🙂 všetko použiť minimálne na vývary.Aj keď mám nejaké drevnaté redkvičky a pod. alebo už sa to tahá do kvetu,dobre umyt a použiť celú rastlinu.Pridávam morskú riasu,nové korenie,bobkový list,kúsok zázvoru,zelené vňate,listy,bylinky, podľa toho čo je aktuálne doma,v záhrade atd.

    Tak jsem měl dnes svou první miso polévku ze zelenninového vývaru.
    No asi tak – říkal jsem si když jsem to jedl je to zdravý, je to zdravý …. 🙂
    Dal jsem na cca 0,5l vývaru asi tak zarovnanou kávovou lžičku Miso pasty (ječmená) a pak ještě kávovou lžičku Shoyu omáčky ale přišlo mě to uplně bez chuti. Dal jsem málo nebo to tak má být ?
    Žádnou řasu jsem tam neměl, bo jsem ji zapomněl namočit předem ale dával jsem ji při vaření do vývaru ( mám zatím jen ARAME )..
    Přimlouval bych se, aby pro lidi kteří mají skříň plnou šroubováků – jako já, byly v receptech přesné váhové míry. Já vím, že pro ženy je to asi jasný a kdeco berou samosebou, ale já třeba ani nevím, jestli termín “ vaříme 20 minut “ znamená dobu od počátku kdy se zapnul sporák, nebo od počátku kdy to začalo vařit – předpokládám to druhé, ale pochopte prosím – včera jsem vařil poprvé rýži jinak než ve varném sáčku … 🙂

    Dobrý den, vím, že se opakuji, ale enzymy tam nejsou. Var je zničí.
    Ale jinak vše super

    kovalda

    Moc díky, chuť Misa je taková zvláštní, ale určitě si zvyknu.
    Chci se zeptat, od jakého věku mohu dávat Miso? Mám holčičky 3 roky a 10 měsíců, tak zda to mohou také? Jestli je to tu někde už psané, tak se omlouvám, teprve se tu pár dní rozkoukávám.
    Díky Míša

    Od roka můžete dávat bílé miso, ideálně Mitoku, jiné značky obsahují bramboroý škrob a cukr, tak pozor. Misa pro malou jen velikost hrášku. Té tříleté ho můžete dávat také, ale ona už může i rýžové či ječmené.

    Sůl kterou miso obsahuje, pro tak malé dítě nevadí?

    Bílé miso ji obsahuje soli jen maličko (proto je také spíše sladká než slaná), dává se jí jen trošičku a jídlo se podle věku buď nesolí nebo jen minimálně. Právě kvůli nízkému množství soli se musí bílé miso tepelně upravit a je tedy „mrtvé“, co se enzymů týče. Bílé miso tedy nedáváme kvůli soli a enzymům, dáváme je kvůli minerálům dětem, které to potřebují. Mají-li dostatek, není co řešit nebo ho dáváme jen občas jako doplněk výživy.

    Už dlouho se chci ohledně misa zeptat: Když si polévku dělám např. na poledne a dám do termosky mohu do ní dát miso? Nevadí něčemu když je v polévce několik hodin? Nebo je vhodnější rozmíchat i do studenější polévky, ale až před konzumací?

    Nevadí, naopak, miso potřebuje svůj čas, aby se stihlo rozvinout a dle posledních informací se doporučuje dávat do ještě vroucí polévky a neuchovávát v lednici, jinak se prý enzymy ani nevzbudí. 🙂

    icuka

    Promiňte, znamená to že bych miso neměla mít v lednici ? Nezkazí se mi když ho nechám při běžné pokojové teplotě?

    Já ho taky mám v lednici, ale před vařením ho vytahuju. Tak nevím… zas asi dělám něco blbě. 😀

    Facebook Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-64 alignnone photo

    Já ho mám taky v lednici, to mě překvapuje, že by mohlo zůstávat v pokojové teplotě :-0 vetsinou si ho tedy předem vyndám a rozmicham v trošce teplého nebo vlažného vývaru a pak ho vmichavám do horké právě dovarené polévky. Jak čtu ale Helči komentař výše, tak to z hlediska enzymů není vůbec ideální.
    Heli, to se muže otevřené miso uchovávat mimo chlad, nebo se to dokonce doporučuje? Opravdu se za těch několik týdnů či měsíců nezkazí? Nebo si třeba vyndám že sklenky na lžičku potřebné množství uz večer předem?

    Já teda mám misa v pokojové teplotě už několik měsíců a nic jim není…asi chladno opravdu nepotřebují.

    Facebook Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-64 alignnone photo

    Takže je skladuješ normálně ve špajzu? To by mě nenapadlo, ale vlastne nakonec asi proc né, enzymům ani ničemu by to nemelo nijak vadit 🙂

    icuka

    tak teda nevím na skleničce je napsáno uchovávat v chladu

    Facebook Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-64 alignnone photo

    No právě …tak jsem z toho taky jelen. My máme doma cca kolem 21 stupňů a to zrovna moc chlad není ;-( letos v létě jsme pak měli pár dni i kolem 34 stupňů a to uz je slušná výheň. No nevím, jak se ty enzymy a vůbec vlastne chovají a jak to s nimi tedy je při různých teplotách. Třeba to někdo zna a poradi 😉

    icuka

    My máme doma právě taky kolem 21 stupňů, ale zkusila jsem miso teda nechat pár dní na lince a nevím jestli je to možné ale zdá se mi že lépe voní i chutná tak to asi nechám tak a budu doufat že ho stihneme sníst dříve než se zkazi 😉

    Zdravím, super stránky 🙂
    Chtěla bych se zeptat, zda je možné si zeleninu připravit – nakrájet už večer a ráno dát pouze vařit. Jde mi o nějaké procesy, co by se stalo přes noc s nakrájenou zeleninou v lednici… Bohužel ráno šetřím každou minutu. Ono kdybych vstávala v sedm, tak klidně vstanu o půl hodinky dřív, ale vzhledem k tomu, že vstávám v pět, tak se té půl hodiny v posteli nevzdám… :/
    Ještě bych měla jeden dotaz… Pár let jsem vegetariánka a postupem času jsem přešla na veganství. Zařadila jsem více ořechů, ale hrozně mě to nadýmá… Jídelníček si hlídám, zdravě jím už dlouho, takže si myslím, že by střeva mohla být zvyklá na luštěniny atd., ale tohle jsem opravdu nezažila… Dříve jsem si také dala hrst mandlí jen tak a problém mi to nedělalo… Nevíte, čím by to mohlo být?

    Klidně si zeleninu nakrájejte předem, někdy to také dělám, když máme ráno frčák. Ideálně je nakrájenou zavřít do misky, aby neoxidovala, noc jiného se s ní stát nemůže.
    Ohledně nadýmání Eva napsala nedávno článek, třeba tam najdete proč je to tak u vás. http://www.jimejinak.cz/2012/09/nadymani/
    Každopádně se něco pohnulo, buď k lepšímu, střevo se čistí a něčeho se zbavuje, nebo k horšímu, nezvládá množství ořechů…

    Dobrý den, mám dotaz, zda je možné předem připravený vývar zamrazit do porcí a používat třeba během týdne? Zachová si tak polévka všechny živiny a vitamíny? Děkuji za odpověď 🙂

    Mražení vám doporučíme ze všeho nejméně. Je to energeticky velmi nevýhodné, jídlo i po ohřátí ochlazuje a případné škodliviny z nebio zeleniny se napevno zabudují do vývaru a pak do těla. Navíc nám ohřívání přijde pracnější než udělat vývaru trochu víc a před vařením ho ohřát. Ideální je vývar vždy čerstvý, což je otázka zvyku a zavedení do praxe. Méně ideální ale únosný je vývar na dva tři dny navařený a uskladněný neosolený v lednici.

    odpověď najdete v diskusním fóru v sekci Potraviny / skladování / mražení

    Miso je výborná věc, které koupíte v každé zdravé výživě. Chtěla bych poprosit lidičky, kteří se dali na zdravou stravu, skuste více nakupovat ve zdravých výživách, ale pamatujte, že ani ve zdravé výživě není vše zdravé. Já osobně do supermarketu nechodím vůbec nemám pro co. Navíc, když víme jak tam kouzlí s potravinami.

    Dobrý den,chěla jsem se zeptat jaký druh misa pasty používáte, u nás ve zdr. výživě měli více druhů,moc mi neuměla poradit.,děkuji za fajn stránky,chodím zde taky často pro inspiraci
    Šárka

    Miso střídáme. Pro malinké děti je vhodné jen to bílé, chutné je rýžové (středně hnědé), ječné a sójové je hodně hutné a na začátek bych ho asi nedoporučila, vyberte si raději světlejší. Až si zvyknete na jeho chuť, tak zkuste příště zase jiné. Obvykle mám doma 3 druhy misa a střídám je. Do světlých polévek světlejší, do luštěninových tmavší, ale v podstatě je to jedno.

    Ahojte maminky, po shlédnutí pořadu „Sama doma“ prohlížím Vaše stránky a běžím do supermarketu pro ingredience. Snad bude miso pasta k sehnání. Už se těším na polévku. Manžel není proti, mám výhodu:-) Děkujeme

    Milá Lucie, v supermarketu miso pastu asi neseženete. Zatím jí mají jen ve zdravé výživě. Ale ptejte se a žádejte, když nás bude víc, možná se nám podaří tyto věci časem nakoupit i v supermarketu.

    Ahoj maminky, také já musím poděkovat za skvělé recepty. Moc Vám fandím a těším se na další recepty:)

    Děkujeme.

    Ahojte maminky, ďakujem za skvelý tip na raňajky (snídani:-))) a vobec za vznik týchto stránok. Svoje ráno bez miso polievky už ani neviem predstaviť, výborný pokrm, lehký a vždy mi spraví chuť a cítim sa poňom výborne ( rozhodne inak ako po rohlíku s maslom a salámou alebo sladkým jogurtom s kávou s mliekom:-). Skúšam aj iné Vaše zdravé recepty a co je skvelé chutnajú i mojej drahej polovičke. Moc Vám fandím a teším sa na ďalšie skvelé nápady a stretnutia.

    Zobrazit všech 77 komentářů

    Jíme Jinak