Mléčné špaldové frappé » Jíme Jinak

Mléčné špaldové frappé

Autor , Rubrika Nápoje, Recepty, 07.08.2015

Štítky:, , , ,

frappe2

Jak se jen ochladit v těchto tropických dnech? Čím pohostit návštěvu, když už v mrazáku nemíváte zmrzlinu? Tuhle jsem si takhle lámala hlavu a najednou mě to napadlo - milovala jsem v horkém létě ledovou kávu nebo řecké frappé. Tak proč si neudělat zdravější variantu? Chutnalo nám moc, takže jsme po dopití první várky rovnou připravovali druhou dávku.

Ingredience (pro 2 osoby)

  •  1 lžíce instantní špaldové kávy
  • 1 lžíce sušeného rostlinného mléka
  • 10 kostek ledu
  • 4 dcl vody
  • sladěnka nebo obilný sirup, pro sladomilce
  • skořice nebo máta na ozdobení

Postup

Nejrychlejší postup je nasypat do vysoké nádoby kávu, mléko a dolít studenou vodu. Několikrát zmáčknout ponorný mixér a po vytvoření pěny a promíchání ingrediencí (nechceme mít hrudky obilného mléka ani kávy) přidat let a podle potřeby mixovat až do vytvoření ledové tříště. Pozor, je potřeba použít mixér, který je na to určený – ne všechny to umí!

Když dostanete dostatek pěny a krásnou ledovou tříšť, vypněte mixér, nalijte do sklenic a užijte si osvěžující letní kávu.

Praktické

Kdo nemá vhodný mixér, protřepe ingedience pořádně v šejkru.

Kdo nerad kávu s mlékem, mléko vynechá.

Kdo rád sladkou kávu, přidá na začátku sladěnku nebo obilný sirup.

Obměna

Nespěcháte-li, uvařte si pořádnou kávu z mleté špaldové kávy, nechte ji vychladnout a pak už jen přidejte led, mléko, případně slad.

Můžete do kávy přidat ořechy nebo mandle a dostanete ořechovou či mandlovou příchuť.

  • Seriál ZDARMA: Jak na jaro

    Jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc.
    Stáhněte si nový seriál na jaro a zjistěte

    • Klíčové souvislosti pro biologické jaro
    • Jaký by měl být ideální jarní režim
    • Získejte postní jarní jídelníček k pročištění těla
    • Nákupní seznam k jídelníčku
    • Video, jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc
    Přihlaste se o seriál právě teď.

    Stáhnout zdarma
  • 6 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Jaké sušené rostl. mléko prosím používáte? Ve všem, co jsem našla, jsou ztužené rostlinné tuky (často v dost brutálním množství. nemůžu pochopit, proč to zdravé výživy vlastně nabízejí – fakt to nejde vyrobit jinak?), což je katastrofa ještě mnohem větší než klasické mléko a k tomu většinou i fosforečnany a podobné mňamky. Používám tak oříšková másla, která rozředím vodou, ale bylo by moc praktické mít něco sušeného stále ve špajzce.

    Sušená mléka skutečně nemají ideální složení a váhám, které doporučit. Určtiě by bylo lepší sáhnout po domácím obilném nebo lepším krabicovém nebo takto jako vy udělat z ořechového či jiného másla. Tam sice zase hrozí aflatoxin, ale to si člověk nevybere. Za sebe tedy musím říct, že já najela na sušené rostlinné mléko v začátcích, kdy jsem byla naučená na kávu s mlékem, latté, kapučíno apod. a i tak jsem zaznamenala obrovské zdravotní zlepšení. Pro občasné použití bych to tedy neřešila, ale určitě bych nebrala rostlinná sušená mléka jako běžnou potravinu pro denní konzumaci. Sem tam sušené mléko použiju, protože ne vždy mám uvařené obilné a tekutá rostlinná kupuji jen zcela výjimečně. Sušené mám doma a návštěvy jsou s ním spokojené. Tohle frappé je mimochodem dobré i bez mléka 🙂

    Facebook Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-64 alignnone photo

    A které mléko tedy bylo použité zde? Vím, že nechcete doporučovat, ale chystám se si nějaké pořídit. Ještě jsem nekupovala, zatím jsem vždy dělala ovesné, ale nějak mi ubývá času a pro nouzovku by se ve spíži nějaké hodilo..:-)

    awake

    Mně přijde docela fajn tohle – resp. verze žluté plechovky, natural, bez toho přidaného kalcia formou řasy, ale zrovna to nemůžu nikde najít, bereme ho v biomarketu v Německu, kam občas jezdíme na větší nákup. Ale i složení tohoto vypadá OK, řekla bych, lepší než Zajíc (ne že by mi teda Zajíc, zejména sójový nechutnal, o tom ani potom :))…

    http://www.countrylife.cz/napoj-ovesny-v-prasku-400-g-bio-ecomil

    Ovesné a kukuřičné patří k mým favoritům, v začátcích jsem ale kupovala kvůli chuti sojové. Máte-li zdroj, kupujte raději kvalitní rýžové/mandlové v tekuté podobě. Vybírejte mléka s co nejmenším počtem ingrediencí a divných slov ve složení.

    Tuška

    Já teda ředím amaské (kupuji ve skleničce) vodou nebo bančou, je výborné jako amamlíčko pro syna, nebo ho „nastavuji“ teď v létě s rozmixovaným ovocem. S kávou by bylo určitě taky dobré :o)

    Zobrazit všech 6 komentářů

    Jíme Jinak