Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když se zadaří, tak na celý rok. Snadno, rychle a bez zavařování. Nechceme přeci zničit bakterie mléčného kvašení, které tolik prospívají našem střevnímu mikrobiomu.

Ingredience
  • nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
  • koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
  • mrkev a cuketa na naložení

Po nějaké době a několika dalších zhubnutých kilech se s vámi jdu zase podělit o svůj příběh. Přihlásila jsem se toti...

Postup

  1. V hrnci svaříme vodu se solí a necháme vychladnout na pokojovou teplotu (cca 20°C).
  2. Než se voda uvaří a vystydne, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
  3. Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
  4. Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
  5. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
  6. Zalijeme vychladlým nálevem, zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
  7. Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
  8. Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
  9. Po cca 14 dnech je hotovo, lahve omyjeme a uložíme do chladu (do sklepa či lednice).

Praktické

  • Celý rozdíl oproti rychlokvaškám z cukety je pouze v teplotě nálevu. Na trvanlivější kvašáky dáme vychlazený. Ale pro pořádek uvádíme přesný postup.
  • Nálev si připravím klidně večer den před nakládáním, abych nemusela čekat s cuketami v lahvi, až vychladne.
  • Takto připravené kvašáky déle vydrží, trvá jim však o něco déle než vykvasí.
  • Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
  • Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.

Obměna

  • Stejným způsobem můžeme naložit okurky.
  • Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
  • Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
  • Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
  • Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
  • Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý deň, prosím aká možná najvyššia teplota v pivnici je vhodná na uskladnenie kvašákov? Naša pivnica je pomerne teplá a chladnička je veľmi malá. Ďakujem.

Evo, i když jsem jedla zdravě, tak po létě jsem si hodně rozhodila slezinu. Ráda bych si udělala kvašenou zeleninu, ale v podstatě nesmím nic studeného. Prosím, zda byste pro mne měla nějakou radu.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...

Video návod: Jak připravit pickles z mrkve

Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň je to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou mile překvapené její jem...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...

Listové kimči

Rychlá a snadná výroba skvělého kondimentu z přebytků listů vás mile překvapí. Využít můžete všechny listy a natě zdravé zeleniny. Nejen hlávkový a jiné sa...

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...