Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Napařená brokolice a kadeřávek

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Napařovanou zeleninu dáváme denně na talíř, teď na jaře hlavně tu zelenou.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 4 velké růžičky brokolice
  • 1 hrst kadeřávku
  • špetka soli
  • 1 hrnek vody

Crohnova choroba je velké téma, které se objevuje i v naší skupině. V diskusi na FB Jíme Jinak se objevil zajímavý ko...

Postup
  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Omyjeme brokolici a kadeřávek.
  3. Do hrnce dáme pařáček a na něj omytou zeleninu.
  4. Přiklopíme a ztlumíme plamen na minimum.
  5. Napařujeme na mírném ohni cca 5 minut a zatepla podáváme k jídlu.
Praktické
  • Zeleninu nenapařujeme déle než 7 minut kvůli zachování vitamínů.
  • Krátce tepelně upravená zelenina má hezkou zelenou barvu, pokud to přeženeme, bude blátivá a nehezká.
  • Pokud nám samotná zpočátku nechutná, můžeme si na ní připravit dresink, polít hořčicí, zakápnout umeoctem, posypat semínky, gomasiem, shizem, tekka kořením, lžící tofunézy apod. (na naší fotce byla použita shizo zálivka). Je to o zvyku začít si dávat k jídlu krátce tepelně upravenou zeleninu. Zpočátku jsme ji jedli, že je zdravá a juchaly jen děti, dnes už by nám na talíři chyběla.
  • Zelenina je přirozeně bezlepková a nesójová.
Obměna
  • Místo kadeřávku můžete dát kapustu, růžičkovou kapustu, kolečka pórku apod. Místo brokolice květák.
  • Stejným způsobem ale můžete napařovat jakoukoli zeleninu, takže nemáte-li zrovna brokolici a kadeřávek nic se neděje. Jen pozor, tvrdší druhy zeleniny napařujeme delší dobu, listy kratší dobu.
  • Do vody můžete dát místo soli umeocet.

Děti

  • Napařovanou zeleninu dáváme od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl a dresinky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
27. 2. 2021

Mnam ♥️

ivetuska1
15. 11. 2018

Neměla jsem pařáček, tak jsem brokolici jen položila na právě se dovařující rýži a bylo to výborné. Ušetřila jsem nádobí i čas :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sladké cibulky s umeboškou

Cibule obsahuje mnoho dobře využitelného vápníku a tohle je skvělý způsob jak si servírovat. Slaďounké cibulky s umeboškou milujeme my i děti a návštěvy je...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Dušená jarní zelenina s klíčky

Dušená zelenina nemusí mít nic společného s vaší vzpomínkou na školní jídelnu. V téhle jarní úpravě se jedná o dokonalou chuťovku. A skvěle při ní zužitkuj...