Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Nudličky z tempehu se zeleninou

Uvařeno
sezóna zima
děti od 2 let

Tempeh je velmi chutná náhražka masa s vysokou výživnou hodnotou. Proto se vyplatí mít ho doma vždy v zásobě, když potřebujeme uvařit nějakou rychlovku. Zkuste pro jednou tempeh místo krájení nastrouhat a pokrm bude mít zase jiný rozměr.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • hrnek čínského zelí nakrájeného na jemno
  • jarní cibulka nebo pórek (asi 10 cm)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 uzený tempeh (200 g)
  • umeocet
  • sójová omáčka

Eva se přihlásila do očistného programu, ale brala náš stravovací plán spíš jako scifi. Přeci jen si...

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na tenké proužky nakrájenou cibuli a mrkev, přidejte sůl a restujte asi 10 minut.
  2. Mezitím si nastrouhejte tempeh na hrubém struhadle.
  3. Přidejte do pánve jarní cibulku nebo pórek nakrájené na kolečka a ještě minutu či dvě restujte.
  4. Přisypejte nastrouhaný tempeh, pořádně promíchejte a nakonec přidejte nakrájené čínské zelí a podlijte troškou vody.
  5. Restujte už jen chvíli, aby zelí jen změklo a přitom zůstalo křupavé.
  6. Ochutnejte a pokud to bude málo slané, dochuťte trochou umeocta (je kyselý a slaný) nebo sójové omáčky.

Praktické

  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte tempeh přírodní nebo marinovaný v tamari (ne v shoyou) a sójovou omáčku použijte právě tamari.
  • Pro verzi bez sóji více osolte a vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. Místo tempehu dejte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

Obměna

  • Místo uzeného tempehu můžete použít marinovaný nebo natural (ten je potřeba víc ochutit), případně tofu nebo luštěninu.
  • Pokud máte rádi ostřejší chuť, použijte oblíbené koření jako česnek, zázvor, kurkumu nebo kari.
  • Na fotce je rýže basmati se slunečnicovým semínkem, omáčka z mrkve a petržele a ledový salát, ale můžete si takto upravený tempeh dát s jakoukoli jinou obilovinou a zeleninou.

Děti

  • Tento pokrm můžete dát dítěti kolem 2 let. Pokud bych vařila pro mladší, použila bych bílé tofu místo tempehu a šetřila se solí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj, tak jsem dnes vyzkoušela ty nudličky z tempehu a je to fakt dobé, moc jsem tomu recetu nevěřila, ale vemi mi chutnal. Děkuji a přeji krásné dny

Chuťově moc dobré jídlo.Zelí jsem neměla,tak jsem přidala na ochucení česnek k tomu rýži, batátové hranolky a pickles.:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...