Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Obilné mléko pro nekojené děti

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Protože dotazů na ideální náhražku za mateřské mléko chodí mnoho, honem zařazuji ještě recept na obilné mléko s luštěninou, které je vhodné v momentě, kdy maminka nemůže kojit. Příroda nevymyslí lepší potravu pro miminka než je mléko od jejich maminky. Ale když to jinak nejde, je vždycky lepší mléko obilné než kupované tzv. umělé mléko, ať už je to jakákoli značka.

Jedna lékařka se divila, že  takovými výsledky vůbec chodím, druhá mi řekla, že takové bolesti mít nemůžu. Dostala js...

Základní informaceBářin Fabián vám názorně předvádí, že obilné mléko s fazolemi má jinou barvu než kupované umělé mléko

Protože dotazů na ideální náhražku za mateřské mléko chodí mnoho, honem zařazuji ještě recept na obilné mléko s luštěninou, které je vhodné v momentě, kdy maminka nemůže kojit. Příroda nevymyslí lepší potravu pro miminka než je mléko od jejich maminky. Ale když to jinak nejde, je vždycky lepší mléko obilné než kupované tzv. umělé mléko, ať už je to jakákoli značka.

Ingredience pro 

  • 1/2 šálku celozrnné rýže (nebo půl napůl s rýží bílou nebo sladkou)
  • 1/4 šálku jahel
  • 1/4 šálku fazolí adzuki
  • 1 lžíce olejnatých semen (střídáme sezamové, slunečnicové, lněné a dýňové) nebo loupaných mandlí
  • cca 2 cm řasy kombu nebo kousek wakame (nemusí být pokaždé)
  • 8 šálků studené vody
  • rýžový nebo ječmenný slad (cca 1 lžička na lahvičku)
Postup

Fazole omyjeme ve studené vodě a namočíme přes noc. Na dno hrnce pak dáme semínka a řasu, na to vrstvu namočených fazolí, dále rýži a nakonec jáhly. Opatrně zalijeme vodou. V tlakovém hrnci se vaříme 75 minut (v běžném hrnci cca 95 minut). Po uvaření vyndáme řasu, protože by dětem nemusela chutnat. Toto je základ na obilné mléko. Vypadá to jako hustá šlemovitá tmavá polévka.  Nic složitého, hotovo.

Po vychlazení skladujeme v lednici. Pokud chceme trvanlivost prodloužit, můžeme základ na obilné mléko nalít do předem vyhřátých skleniček, uzavřít, otočit víčkem dolů a po vychladnutí dát do lednice. Zdravým dětem můžete mléko i sterilovat a prodloužit tak jeho trvanlivost ještě více.

Před podáváním odebereme z lednice potřebné množství, ohřejeme (nikdy ne v mikrovlnce!) a do teplého mléka přidáme lžičku sladu. Enzymy, které slad obsahuje, začnou  rozkládat obilí, mléko zřídne a mnohem lépe se rozmixuje. Nyní tedy rozmixujeme nebo ještě lépe propasírujeme a můžeme podávat.  Pro pití z lahvičky doporučuji ještě přecedit přes sítko nebo udělat do dudlíku větší dírku.

Slad je potřeba přidávat pouze pokud dítě pije mléko samotné. Když ho kombinujete se zeleninou, tak se nedává.

Praktické

Pokud se vám nechce před každým podáváním ředit a mixovat, můžete si hotové mléko v hrnci rovnou rozmixovat (nebo ještě lépe přepasírovat pasírovačem), přecedit přes cedník a následně uskladnit v lednici viz.  Bez použití sladu se nerozmixuje tak dokonale a zbude vám více slupek.

Zbytky obilí a luštěnin, které vám zůstanou v pasírovači nebo na sítku můžete použít jako zavářku do polévky, zahuštění do karbanátků či kaší.

Nelekněte se barvy, nečekejte mléčnou bílou jako u kopovaného umělého mléka! Mrkněte na fotku, ať víte, co asi čekat. Bářin Fabián byl kojený, ale půjčila jsem si ho, abyste měli představu, co čekat.

Obměna

Od 1 roku můžeme začít používat do obilného mléka kroupy a časem můžeme střídat různé luštěniny – červená čočka, cizrna, běžná čočka.

Děti od narození

Pokud začínáte obilným mlékem dokrmovat dosud jen kojené dítě, musíte sledovat, jak reaguje po té, co mu začnete dávat obilné mléko. Může mít například zácpu (mateřské mléko se tráví snáz než obiloviny, je jinovější, nově podané obilí může miminko “stáhnout”), může si nějakou dobu zvykat na trávení i chuť. Nevzdávejte to při prvním nezdaru! Při případné zácpě přidejte do mléka uvařenou zeleninu nebo ho dělejte řidší, přidejte více vody.

Pokud žena nemůže kojit a dává jen obilné mléko (což je samozřejmě možné), je potřeba ho dělat čerstvé, čerstvé je vždycky lepší než z lednice. Bude používat pasírovač a ne elektrický mixér. Navíc je potřeba přidat luštěninu viz obilné mléko pro nekojené děti.

Když miminko “vypipláme” z novorozeneckého věku do momentu, kdy kouše, začneme mu vařit příkrmy s luštěninami a mléko pak už nemusí obsahovat fazole. Můžeme vařit všechny možné varianty mléka – rýžové, jáhlové, ovesné, mix obilovin.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, dcera má skoro 10 M, od 7 M je na UM a má již celkem pestrou stravu. Chci začít vařit OM nebo popř. i nějaký rostlinný jogurt namísto kravského. Prosím, může mi někdo poradit s mými dotazy, i když věřím, že bych odpovědi někde v diskusi našla. Předem děkuji… 1) mohu použít např. rýži basmati nebo to musí být natural se slupkou? Nevadí “celé zrno”? Jak je to obecně s celozrnnými obilovinami pro malé děti – dle mých info, by se neměly podávat. 2) Nepoužívám slad obecně, je nezbytný pro přidání do tohoto mléka kvůli trávení? Nedá se nahradit zeleninou – např. mrkví? Pokud bych dala popř. rýžový sirup, tak ten to jen osladí, ale neovlivňuje pozitivně tráven obilovin? 3) OM lze vařit bez luštěniny, pokud dítě přijímá již pestrou stravu, že? 4) Chápu dobře, že obilniny se povaří a pak rozmixují – a to je výsledné mléko, spotřeba ideálně do 2. dne? 5) Má vliv, že se obiloviny na OM vaří tak dlouho? Pokud dceři např. dělám rýži se zeleninou k obědu, vařím ji klasicky do měkka, což je tak 15 min. 6) Má někdo zkušenost s výrobou rostlinného jogurtu bez jogurtovače? Předem děkuji a odp.

Dobrý den všem.syn skoro 7m je na UM pro děti s ABKM,máme zatím vyzkoušeno 5druhu zeleniny,mrkev alergická reakce,zbytek ok,jí zatím pár lžiček nekdy víc někdy mene.
Když byl kojeny,tak mám podezření,že mu vadily obiloviny(prdiky,bolení…),proto se trochu obávám,zda mu nasadit obilne mleko. Vím,že když nezkusim,tak nezjistim.
Máte někdo zkušenost s negativnimi reakcemi po podání,jako bolení,zvracení ci vyrážka?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Horká chilli čokoláda bez cukru a bez mléka

Když na vás v tomhle počasí přijde chuť dát si něco sladkého a pikantního na zahřátí, zkuste domácí horkou čokoládu. Samozřejmě bez mléka a bez cukru. Urči...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Sushi rolky z rýžového papíru

Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.