Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Omáčka z bílých fazolí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Měli jsme uvařené bílé fazole, takže vykouzlit z nich rychlou lahodnou omáčku byla otázka 20 minut. Budeme si ji muset brzy zopakovat, nemohli jsme se ji nabažit.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek bílých fazolí
  • voda z vaření fazolí /vývar / horká voda
  • kousek řasy kombu
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • cca stejné množství bílého zelí (jako petržele)
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • lžička jablečného octa

Stravuju se celkem zodpovědně, inspiruju se recepty na Jíme Jinak. Ale když jsem se v létě viděla na videu v plavkách...

Jak připravit fazolovou omáčku

  1. Fazole propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s kouskem řasy kombu 45 minut v tlakovém hrnci. Pro vaření použijeme i vodu z fazolí, takže nevylívat.
  2. Cibuli, petržel a zelí nakrájíme na kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme petržel a zelí, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařených fazolí jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme hrnek vařených fazolí, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu a udělejte z nich víc různých jídel. Bude to rychlovka!

Obměna

  • Část fazolí dáme až do rozmixované omáčky – na talíři tak budete mít do čeho kousnout, když v omáčce budou plavat celé fazole.
  • V zimě často přidávám česnek nebo zázvorovou šťávu, v létě nejraději čerstvý nasekaný kopr.
  • Velmi dobrá je i kombinace petržel + celer nebo celer + zelí.
  • Omáčka bude přímo delikátní, když do ní nakonec zavaříte lžičku kukuřičného škrobu / kuzu romíchaného ve studené vodě. Nikdo pak nepozná, že je zeleninová a ne smetanová.
  • A pokud potřebujete ještě smetanou chuť, stačí přidat lžíce dvě rostlinné smetany (sojové, rýžové, kokosový krém apod.)

Děti

  • Luštěninová omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale vynecháme olej a dochucovadla. To zařadíme až cca od 1,5 roku.
  • Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli, případně česneku, zázvoru apod.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
2. 8. 2023

Další do oblíbených ♥️ mnam , měli jsme s rizotem

Dalsi bajecna omacka! dala jsem kombinaci petrzel celer a ani skrobik nebylo potreba :-) dekuji za inspiraci :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.