- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru (stejné množství jako petržele)
- 3 lžíce oleje
- sůl
- zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
- koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, špetka skořice
- na dochucení: ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), umeocet, šťáva z citrónu
Postup
- Předehřejeme troubu na 180’C.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
- Na dno pekáčku nebo hrnce, který může do trouby dáme olej, vložíme nakrájenou zeleninu a osolíme.
- Dáme do předehřáté trouby a za občasného zamíchání pečeme asi 15 minut, aby se zelenina na oleji orestovala.
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Do hrnce nebo pekáčku přidáme horký vývar nebo vodu, tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
- Koření dáme do košíčku na koření nebo do gázy a vložíme do vody k zelenině. Přiklopíme a pečeme asi 40 minut na 160’C.
- Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji ještě horkým vývarem/vodou.
- Přidáme podle chuti smetanu (cca 4 lžíce), umeocet (cca 2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1 lžíce).
Praktické
Omáčku lze udělat i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením je dokonalá.
Smetanu už nevařte, srazila by se.
Kombinujeme
Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, na obrázku jsou rychlé z ovesných vloček.
Místo masa podávejte s uzeným tofu, které stačí jen prohřát v omáčce.
Tip
K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.
Děti do 1 roku
Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.
Děti od 1 roku
Od 1 roku můžeme už po zrníčkách solit, ale raději zeleninu vařte ještě ve vodě. Od roka a půl už můžete trochu osolit, použít trošku oleje a pár kapek dochucovadel.
Děti od 2 let
Mohou už tuto omáčku s vámi.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Mnáááááám ❤️ opravdu pečená má úplně vynikající chuť , Vařená je taky mňamka , ale tahle pečená je luxusní . Měli jsme s plněnou dýní a kváskovým knedlíkem, kimchi a okurkovým salátem
Tohle je absolutně imba recept, dneska jsem podle něj vystřihla nejlepší svíčkovou na světě 😁. Celý dlouhý roky, co nejím maso, jsem si říkala, že to musí nějak jít, že důležitá je tam chuť zeleniny, ale nikdy jsem se nedokopala k tomu to vyzkoušet. A jako asi jsem dobře udělala, protože takhle dobře by to nikdy nedopadlo, takže opravdu moc děkuju za recept!