Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Pečené zelí

Uvařeno
bez sóji

Jednoduché a rychlé k večeři či k obědu. Stačí hlávka zelí, česnek a něco koření, nažhavená trouba a už to jede.

Kouřil jsem od 7 let, pil od 16. Časem se ke způsobu zábavy přidala tráva. Byl jsem ve špatné společnosti. Byl to úni...

Ingredience
  • hlávka zelí
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl nebo sojová omáčka
  • olej na smažení a pečení
  • dýňová nebo slunečnicová semínka
Postup
  1. Předehřátá trouba na 180°C
  2. Omytou celou hlávku zelí nakrájíme na kolečka tl. cca 2-3 cm, či jak se momentálně povede.
  3. V mističce si připravíme marinádu, tj. rozmícháme rozmačkaný česnek, sůl nebo sojovou omáčku, namletá semínka a olej.
  4. Kola ze zelí opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem a vrchní stranu potřeme 1/2 připravené marinády a dáme péct na 20 min.
  5. Poté plech vyndáme, opatrně kola obrátíme, potřeme druhou polovinou marinády a dáme opět zapéct cca na 15-20 min.

Jíme s chlebem k večeři nebo si k obědu uděláme kompletní talíř v kombinaci s luštěninou, obilovinou a kvašenou zeleninou. Já mám např. v oblibě spolu vařenou zelenou čočku a kulatozrnnou rýži.

Praktické rady

Pokud se vám nechce řezat si prsty na kutálejícím se zelí, pak nakrájejte zelí na větší kusy (cca 4×4 až 5×5 cm), rozložte do pekáčku s poklicí, přidejte ostatní ingredience, proměte rukama, přiklopte poklici a dejte zapéct na 20 min, pak sundejte poklici, promíchejte a opět dejte zapéct na 15-20 min. bez poklice.

Když při promíchání přidáte v ruce pomačkané nebo na hrubo nadrcené ořechy (vlašské nebo kešu), získá zelíčko opět další rozměr.
Samozřejmě můžete přidat i své oblíbené koření, ať už sušené nebo čerstvé (oregáno nebo majoránka nebo tymián, atp.)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jak se říká: “Tichá voda břehy mele”. Ano jsem tichý a mé nejbližší okolí si stále stěžuje, že i málomluvný. Na druhou stranu to vynahrazuji svou určitou šikovností. Mno, každý jsme nějaký, v něčem dobří, v něčem méně. Mám rád činnosti v nichž mohu propojit kreativní hlavu a ruce, i když za cenu dělání stále něco jinak a v častějších změnách.

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
11. 7. 2023

Mnaaaaaaaaam ♥️ pečené zeli byla opravdu jednoduchá lahůdka děkuji 👏

Martine, dnes budeme mít výborný oběd – pečené zelí, čočka a rýže. Jdu na to:)

Ukázat další komentáře