Domů > Zdravé recepty

Pečený nákyp z černých fazolí a červené řepy

Uvařeno
bez lepku

V zimě jistě oceníte i pečenou složku talíře. A nemusí to být stále jen zelenina, co se peče. Takové černé fazole zapečené jako nákyp s červenou řepou chutnají naprosto skvěle a původní ingredience by v nich těžko někdo hledal. Vyzkoušejte také tuhle křupavou mňamku!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 2 hrnky vařených černých fazolí (můžeme použít i jiné)
  • 1 hrnek pohankové mouky (můžete použít i jinou)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • olej
Postup
  1. Fazole přes noc namočíme a druhý den vaříme v čerstvé vodě s kouskem řasy kombu v tlakovém hrnci 1 hodinu.
  2. Zapneme troubu na 180°C.
  3. Cibuli pokrájíme na drobné kostičky, řepu nastrouháme na jemno a česnek prolisujeme.
  4. V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  5. Přidáme do hrnce řepu, sojovou omáčku a rozmarýn a ještě společně orestujeme.
  6. Než se řepa orestuje, vymažeme plech oleje a vysypeme moukou.
  7. Směs odstavíme, přidáme prolisovaný česnek a mouku, propracujeme v těsto.
  8. To přeneseme na plech, mokrýma rukama uhladíme, aby bylo všude stejně vysoké a dáme péct do předehřáté trouby.
  9. Pečeme cca 40 minut, ke konci můžeme pomocí grilu či horko vzduchu udělat kůrku.
  10. Krájejte, až trochu vychladne.

Praktické

  • Začněte při vaření oběda s pečením nákypu jako s prvním. Až bude uvařená polévka, obilí a zelenina, bude už nákyp upečený a vychladlý a budete jej moci rovnou servírovat.
  • Pokud máte výkonný nožový mixér, můžete cibuli i řepu nasekat nadrobno a ušetříte si čas strouháním. A pokud mixér i vaří, klidně přidejte olej s sůl a hmotu na nákyp připravte v mixéru.
  • Pokud vám nákyp zbyde, můžete jej vzít na cesty jako svačinu – chutná i studený.

Kombinujeme

Pokud chceme kompletní talíř, podáváme s obilovinou a tepelně upravenou zeleninou. My jsme nákyp podávali s koprovou omáčkou, dušenou zeleninou a barevnou rýží.

Děti

Takto připravený pokrm je vhodný pro děti nejdříve od 1,5 roku, pokud ubereme koření, sůl a dochucovadla. Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s ochucovadly.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Ivana Frankova
11. 1. 2018

Ach jo, opet jsem mela nakyp suchy a takovy jako okoraly.. :( tuhle jsem delala ryzove placky a stejny problem. Cim to muze byt? Pecu v elektricke troube. Ty fazole se maji rozmixovat? V receptu se pak o nich nic nepise. Ja je nemixovala, ale na Vasem obrazku vypada nakyp uvnitr takovy hladky. :)

Super recept, díky Evi.
Přišla jsem z práce v 19h a nevěděla co na zítra k obědu do práce. oči se mi pomalu zavíraly, vstávám ve 4.10.
Překonala jsem krizi a vyzkoušela tento recept se zbytkem fazolek černé oko. Je to hrozně rychlé a moc dobré. Manžel právě dojídal zbytek a pochutnal si také. Přidala jsem trochu chilli a vločky.
K tomu pohanku s osmaženou cibulkou s oreganem a zbytkem- lžící tofunézy ze zdejších stránek. Jen jsem olízla vařečku a dobrota. Už je v termosce zabalená v dece.
Jak se mi do práce ráno nechce, na to jídlo se těším:)
Na ranní polévku nakrájená zelenina, za hodinu hotovo i s nádobím. Už si začínám psát do sešitu rychlé a dobré kombinace,
vždy je zapomenu:):)
dobrou noc.

Ukázat další komentáře