Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Pickles z červené řepy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima
děti od 1 roku

Udělat pickles z červené řepy není úplně jednoduchá záležitost, aby jste byli spokojení s výsledkem. A protože my už víme, jak na to, rády se s vámi podělíme o osvědčený recept mojí maminky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 kila červené řepy
  • 1/2 kila kedlubny
  • 1 střední cibule (asi 100 g)
  • 1% soli = 11 gramů
  • sklenice s víčkem na kvašení

Jíme Jinak nás naučilo milovat zeleninu, obilí a luštěniny. To všechno si dopřávám a v ničem se neomezuji i přesto, ž...

Postup
  1. Oloupanou řepu a kedlubnu nastrouhejte nejlépe v robotu na tenčí proužky. Kdo chce strouhat ručně, zvolí hrubší struhadlo. Cibuli krájejte nožem na tenké proužky nebo kostičky. (Při mixování cibule zhořkne.)
  2. Do mísy dejte nastrouhanou řepu a kedlubnu a přidejte odváženou sůl. Soli by mělo být asi 1% váhy zeleniny.
  3. Rukama zapracujete sůl do zeleniny, pořádně ji promačkejte, aby zelenina pustila šťávu.
  4. Na závěr přidejte cibuli, pozor nemačkat, jen dobře promíchat.
  5. Zeleninu přendejte do sklenice či několika sklenic, prsty upěchujte tak, aby byla všechna zelenina ponořená a šťáva zůstala pár centimetrů nad zeleninou.
  6. Pokud byste měli šťávy ze zeleniny málo, použijte převařenou vodu, kterou necháte vychladnout a sklenici dolijete až po okraj.
  7. Sklenici dobře uzavřete, aby tam neměl přístup vzduch. A dejte na talířek, protože šťáva bude při kvašení vytékat.
  8. Kvaste asi 4-5 dní při pokojové teplotě. Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení. Vyteklou šťávu si schovejte, je velmi zdravá.
  9. Po několika dnech ochutnejte, zda je zelenina dostatečně měkká a kyselá, každému vyhovuje jiná křupavost a chuť. Pokud se vám ještě bude zdát tvrdá, nechte ji při pokojové teplotě o den déle.
  10. Jakmile bude zelenina hotová, dejte ji do lednice a dbejte na to, aby zelenina byla ponořená ve vlastní šťávě. Na dolití můžete použít uschovanou šťávu z prvního kvašení nebo převařenou vodu.

Praktické

Před zpracování zeleniny si dobře umyjte ruce, aby jste do zeleniny nezavlekli jiné bakterie, které brání mléčnému kvašení.

Doporučujeme použít chirurgické rukavice, pokud nechcete mít obarvené ruce od řepy.

Cibuli nemixujte v robotu, často zhořkne.

Není potřeba upěchovat zeleninu tak těsně, jako když se dělá klasické zelí.

Takto uskladněná zelenina vydrží v lednici i několik měsíců.

Obměna

S řepou můžete zkombinovat i jiné druhy zeleniny, které se hodí na kvašení. Jen je potřeba, aby alespoň jeden druh byl brukvovitá zelenina. K zelenině můžete přidat i trochu nastrouhaného křenu.

Děti od 1 roku

Už malé děti potřebují pro správnou funkci trávení trochu kvašené zeleniny. Nejprve ji před podáním trochu propláchneme a zeleninu propasírujeme nebo nakrájíme do pokrmu.

Děti od 1,5 let

Tento dětem už můžeme dát na talíř samostatně malý kopeček kvašené zeleniny, kde množství soli nepřekročilo 1%. Většina dětí tuto zeleninu vyloženě vyhledává a sní ji jako první.

Děti od 2 let a výše

Tyto děti by měli mát kvašenou zeleninu ke každému pokrmu.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
29. 7. 2023

Mnam ♥️

Mokroska
19. 9. 2021

Dobrý den Evi, dala jsem kvasit řepu se zelím do sklenic, ale dnes po 5 dnech koukám, že mi z toho vytekla šťáva a mám nahoře tu zeleninu takovou tmavou. Když jsem ji odstranila, tak pod tím barva dobrá, ale chuť taková zkvašeně blátoidní. Já tam dala totiž i kmín. Dá se to nějak ještě zachránit? Třeba zalít převařenou vodou? Nebo všechno vyhodit?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....
10
3

Nakládaný patizon à la kvašáky

Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou c...

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Listové kimči

Rychlá a snadná výroba skvělého kondimentu z přebytků listů vás mile překvapí. Využít můžete všechny listy a natě zdravé zeleniny. Nejen hlávkový a jiné sa...